SDE

У м. Бориславі владика Ярослав освятив дерев’яний храм Різдва Пресвятої Богородиці [фото]

22 вересня 2014
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
21 вересня владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, освятив новозбудований дерев’яний храм Різдва Пресвятої Богородиці у м. Борислав. Після завершення чину освячення єпископ відслужив Божественну Літургію у співслужінні владики Іринея (Білика), вислуженого єпископа Бучацької єпархії, о. Романа Василіва (декана Бориславського), о. Олега Смереки (адміністратора храму) та священиків Бориславського, Мокрянського, Трускавецького, Підбузького деканатів.

Звертаючись до вірних під час проповіді, владика Ярослав сказав: "Прихід Пресвятої Діви Марії у світ – це радість не тільки праведних Йоакима і Анни, які довго та терпеливо очікували благословення Божого, але і всієї вселеної". Причину цієї радості пояснює тропар свята: "З Тебе засяяло Сонце правди, Христос Бог наш". Богородиця сповнила особливе покликання: стала кивотом Нового Завіту, Матір’ю Христа Спасителя. За словами св. Івана Дамаскина, день Різдва Пресвятої Богородиці є днем всесвітньої радості, бо через Богородицю обновився весь людський рід: смуток Праматері Єви перемінився в радість.

Відтак проповідник пригадав вірним, що напередодні під час Вечірні читалась розповідь з книги Буття про те, як Патріарх Яків отримав видіння від Бога: "І сниться йому, що ось драбина спирається об землю, а вершком сягає неба, і оце ангели ступають по ній вгору й сходять наниз" (Бут. 28, 12). Саме Пресвята Богомати стала тією «Ліствицею», котра з’єднала людську природу з Божою, з якої від Духа Святого воплотився Бог-Слово, істинна Боголюдина – Господь наш Ісус Христос. І недаремно свято Її Різдва називається християнами святом “початку нашого спасіння“.

Владика Ярослав зауважив, що образ "небесної драбини" стосується також і Христової Церкви: "Вона є тією драбиною самозречення, що нею піднімаємося щаблями досконалості, щоб увійти до царства Небесного". Дух Богородиці живе серед віруючого Божого люду, Богомати завжди присутня в церкві Христовій, і розділяти ці поняття – Церкву і Богородицю – означає не розуміти величної програми Божого спасіння.

Після завершення Літургії єпископ подякував о. Олегу Смереці (адміністратору парафії) за душпастирську працю та нагородив хрестом з прикрасами. Архиєрей подякував жертводавцям, вірним та будівничим за ревність у справі побудови Божого храму.

Зазначимо, що наріжний камінь під будівництво храму освятив Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, 22 грудня 2012 року. У серпні 2013 року розпочато будівництво церкви і покладено перший брус. Проект дерев'яного храму розробив львівський архітектор Роман Сулик. Над будівництвом храму працювали місцеві майстри. Як зазначив о. Олег Смерека, в останній місяць багато парафіян взяли відпустки на своїх місцях праці для того, щоб спільно приготувати новозбудований храм до урочистого моменту посвяти.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Теми: Іриней (Білик), освячення храму, Бориславський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори