SDE

Молодь з Дрогобиччини здійснила мандрівку «Слідами священномучеників» [фото]

14 березня 2014
Друк E-mail
Учасники мандрівки «Слідами священномучеників»
Готуючись вступити у світлий час Великого посту, молодіжна спільнота УМХ с. Дережичі здійснила ряд прощ, пов'язаних з іменами священомучеників, яких 27 червня 2001 року Божого Святіший Отець Іван Павло ІІ під час Архиєрейської св. Літургії у Львові проголосив блаженними.

Мандрівка «Слідами священномучеників» юних прочан розпочалась із храму св. Йосафата у м. Львові, у якому знаходяться чесні мощі блаженного Владики Миколая Чарнецького. Після молебня до священномученика, який відслужив духівник УМХ о. Михайло Олійник, діти з незвичайним трепетом прикладалися до мощей українського святця Миколая, що переніс величезні терпіння за вірність Богові і любов до рідної Церкви, та просили святого Владику про ласку та заступництво перед Всевишнім. Отці-редемптористи, які опікуються храмом св. Йосафата, розповіли дітям про їхнє згромадження. Юні прочани побували в Монастирі св. Альфонса – монастирському реколекційному центрі оо. редемтористів, що оточений чудовим озером, монастирським садом та спортивним майданчиком і є немовби оазисом відпочинку та духовного спокою в недалекій від центру частині Львова.

Цього ж дня діти здійснили ще одну прощу – паломництво до мощей блаженних преподобномучениць Олімпії Біди та Лаврентії Гарасимів, сестер Згромадження св. Йосифа Обручника Пречистої Діви Марії, що зараз знаходяться у Монастирі згромадження сестер св. Йосифа, що по вул. Личаківській. Усім прочанам надовго запам'ятається розповідь с. Емілії про праведне і повне довіри до Бога життя блаженних сестер, які вірно несли хрест дорогою страждань, та історія повернення їхніх мощей з далекого Сибіру на рідну Україну. Помолившись молебень до блаженних преподобномучениць, діти з вдячністю прикладалися до їхніх мощей та просили у блаженних сестер ласк, необхідних для душі та тіла.

Наступне місце паломництва дережицьких УМХістів – село Страдч Яворівського району Львівської області. Піднявшись на вершину Страдецької гори, на якій знаходиться храм Успення Пресвятої Богородицi, прочани у молитві зупинилися біля могили священномученика Миколи Конрада – професора філософії Львівської Богословської Академії, страдчанського пароха. Оскільки блаженний Микола Конрад вважається духовним опікуном студентів, студентська молодь з особливим пієтетом молилася та просила про допомогу блаженного отця на своїх життєвих стежинах. Після святої Літургії, яку відслужили місцевий парох о. Іван Колтун та о.Михайло Олійник, і молитви за мир в Україні, юні УМХісти мали змогу прикластися у храмi до мощей ще одного блаженного нашої церкви – мученика Володимира Прийми, якого у 2012 р. Глава УГКЦ Святослав Шевчук проголосив покровителем мирян.

Вразила дітей Страдецька хресна дорога, на якій цього дня вони зустріли сотні прочан. Тут, під час молитви, зболені людські душі і серця шукають Божої ласки та підтримки у вирішенні нелегких життєвих і духовних питань.

Після молитов у церкві юні прочани відвідали рукотворну монашу печеру Матері Божої Нерушимої Стіни, яка знаходиться у надрах Страдецької гори, адже у часи Київської Русі та Галицько-Волинського князівства тут знаходився другий після Києво-Печерської лаври підземний монастир в Україні. Свій печерний маршут діти розпочали з вхідної галереї, у якій влаштована каплиця. У печерній церкві є кам'яний хрест ХІ століття, зберігся кам'яний стілець для сповіді. Біля головної стіни — витесаний з каменю престіл, за яким, у заглиблені горіло вічне світло. Також там було кілька чернечих келій. У кінці галереї є стіна, де по каменю стікають краплі — «сльози Богородиці».
Повертаючись додому, діти відвідали Городок — одне з паломницьких місць Стрийської єпархії, славне двома священномучениками, які тут народилися. Блаженний отець Петро Вергун своє пасторальне служіння виконував у Німеччині, де опікувався українцями греко-католиками і як добрий пастир вірних залишився з ними до кінця та потерпів за віру Христову. Потрібно було майже 50 років, щоб останки бл. о. Петра Вергуна – Апостольського Візитатора для українців греко-католиків Німеччини – змогли з далекого Сибіру повернутися на рідну землю. У церкві Благовіщення Пречистої Діви Марії прочани помолилися молебень до священномученика Петра Вергуна та віддали шану мощам цього блаженного. Тож просімо Всевишнього, щоб благодать українських священномучеників, яка зійшла у цих мандрівках на юних прочан, допомагала нашим УМХістам завжди, в усіх життєвих ситуаціях бути живими свідками Христа.

за повідомленням
парафії с. Дережичі

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Бориславський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори