SDE

У м. Сколе відбулось святкування 20-ліття відновлення парафії св. Пантелеймона

04 листопада 2013
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Владика Ярослав разом зі священиками у храмі св.Пантелеймона у м. Сколе
3 листопада владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав один з найдавніших дерев’яних храмів Сколівщини - церкву св. влмч. Пантелеймона (кін. XVI ст.) у м. Сколе. 20 років минуло з того часу, як в 1993 році владика Юліян (Вороновський) освятив храм після осквернення та відслужив урочисту Божественну Літургію.

З нагоди ювілею цієї пам’ятної події парафіяльна громада на чолі зі своїми священнослужителями подбали про спорудження нового престолу, на якому після чину освячення владика Ярослав у співслужінні численного духовенства відслужив Архиєрейську Літургію.

"Любов, до якої закликає людину Бог, полягає в тому, що вона охоплює всіх без винятку людей, в тому числі – ворогів", – наголосив владика Ярослав, коментуючи недільну євангельську розповідь. За словами проповідника, якщо людина не вміє любити інших, то вона нищить саму себе. Про таку людину св. Іван Богослов каже, що вона "у смерті перебуває" (1 Йо. 3, 14). Людина, серце якої потопає у помсті, гніві, злопам’ятності, ані вдень, ані в ночі не знає спокою.

Влучним поясненням, що означають слова Ісуса – "любіть ворогів ваших", – владика Ярослав назвав слова св. Павла: "Не дозволь, щоб зло тебе перемогло, але перемагай зло добром!" (Рим. 12, 21). Тим "добром", на думку архиєрея, є молитва за ворогів та прощення кривд.

Після завершення богослужіння владика Ярослав подякував о. Володимиру Борису (адміністратору парафії) за душпастирську працю та вручив привітальну грамоту з нагоди 45-літнього ювілею життя.

Увечері відбувся святковий вечір, участь в якому взяли парафіяльна спільнота "Матері в молитві" та дитячий хор Школи мистецтв м. Сколе. Мистецьку програму представили брати ваисліяни з Брюхович, які прибули на свято разом зі своїм наставником – о. Йосафатом (Хаймиком), ЧСВВ.

Додамо, що храм св. великомученика Пантелеймона у м. Сколе був збудований у 1597 році. У 1760 році майстер Сень Шлоковець на прохання громади збудував поруч з храмом дерев’яну дзвіницю. У 1948 році радянська влада заборонила у церкві проводити богослужіння. У 70-х роках ХХ ст. влада організувала в церкві музей, знищивши чимало цінних речей та ікон. 9 серпня 1993 року на подвір'ї храму було відправлено першу з часу закриття храму Святу Літургію, а 21 вересня у свято Різдва Пресвятої Богородиці цього ж року владика Юліян (Вороновський) з собором священників освятив храм після осквернення.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Сколівський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори