SDE

У Самборі відбулось святкування 20-літнього ювілею молодіжної організації "УМХ"

26 вересня 2013
Друк E-mail
Фото Сніжани КРЕХОВЕЦЬКОЇ
Учасники ювілейних святкувань
Ще 1933 року християнська молодь України (близько 50000 осіб!) зібралась у Львові з нагоди 1900-ої річниці смерті й воскресіння Ісуса Христа. В тих роках великий духовний подвижник нашого народу Митрополит Андрей Шептицький разом з іншими священиками заснував велику потужну організацію «Українська Молодь – Христові». Хлопці й дівчата УГКЦ , згуртувавшись навколо Господа, ось уже 80 років провадять активне соціальне й духовне життя. Неодноразово ця організація стає прикладом глибокої віри, яка проявляється у апостольському місіонерстві. Парубки й дівчата, наслідуючи слова Христового Євангелія й зростаючи у спільних молитвах, стають промінчиками християнської любові, яку несуть у гріховний світ.

Вже 20 років УМХ діяльно розвивається у місті Самборі. Через духовний вишкіл цієї спільноти сформувалась активна християнська позиція багатьох мешканців міста, які колись були ініціативною християнською молоддю, а тепер стали зразковими сім'янинами. Вони змінювали себе і світ навколо себе, згуртовуючись навколо Христа.

21-22 вересня 2013 року Божого «Українська молодь – Христові», яка й тепер продовжує бути однією з найактивніших організацій Самбора, святкувала дні народжень «20+80». Зранку прибули гості з спільнот УМХ Львова, Сокаля, Трускавця, Нового Роздолу й новоствореного УМХ із села Дережичі. Дійство розпочалось із Літургії у храмі Різдва Пресвятої Богородиці, де відбулась посвята нових членів УМХ. Після молитви хлопці й дівчата вирушили автобусом до с. Стрілковичі. На спеціальному майданчику, пообідавши, бавились ігри, танцювали і творчо розвивались на майстер-класах. Веселою грою з перекидуванням м'яча один одному відбулось цікаве знайомство «Що любиш, що не любиш?». Близько шостої вечора парубки і дівчата поїхали автобусом продовжувати святкування у самбірській міській гімназії №2.

Директор школи, Кімак Олена Миронівна, одна з перших УМХ-істок, тепло нас зустріла, поділившись із деякими учнями щирими спогадами про організацію УМХ. Як виявилось, колишні члени цієї спільноти і тепер зустрічаються, але вже сім'ями, залишившись друзями на все життя. Протягом цих 20 років у колективі однодумців Самбірського УМХ формувалось багато подружніх пар, які продовжують бути активними християнами. Олена Миронівна із захопленням розповідала, яким дорогим і любим для всіх старших УМХ-істів Самбора був і продовжує бути перший духовний батько спільноти, отець Іван Гаваньо. Ті, що послухали такі приємні спогади, одразу почали мріяти про те, як би хотілось і нам залишитись спільнотою на все майбутнє життя, і щоб дороги найрідніших друзів ніколи не розійшлись.

Трохи перепочивши після ігор і танців, молодь зібралась до спільної вечірньої Служби Божої. Опісля молитов всім любий духівник УМХ Самбора отець Тарас Рисей звернувся до хлопців і дівчат щирими словами. Також на святкуванні промовляв до молоді отець Олег Кекош, голова Молодіжної Комісії УГКЦ нашої Єпархії, який подарував організації ікону і богословську книжку. Після теплих слів нашого духовенства святкування продовжилось виступом львівського етно-гурту «Перекоти поле», перкусіоністом (барабанщиком) якого є наш самбірський УМХ-іст. Після яскравого й жвавого концерту українського музичного колективу УМХ-істи продовжили забаву активним флеш-мобом, який заздалегідь підготували енергійні дівчата нашої спільноти. Трохи потанцювавши, молодь смачно повечеряла.

Підкріпившись, всі повернулись до актового залу, де на гостей чекав приємний подарунок, чергова казкова вистава УМХ Самбора, яку підготував з молоддю о. Тарас. Після незабутнього смішного дійства на сцені ми зручно вмостились, аби переглянути відео-літопис нашої організації про її життя за останні 5 років. Звучав сміх, радісні коментарі, всі Самбірські УМХ-істи поринули у теплі яскраві спогади, що випливали з фотографій і відео, а члени спільноти інших міст могли побачити нашу активність і, можливо, почерпнули для себе ідеї для своїх майбутніх заходів. Після перегляду літопису кожна спільнота зробила маленьке представлення, одночасно вітаючи нас піснями чи подарунками зі святом. Потім почались танці, ігри, жартівливі вистави та, як кажуть УМХ-істи, «дискогопанка» до ранку. Зранку молодь дружньо пішла на Службу Божу, після якої побавилась у гру «зроби канапку другові».

Увечері 22 вересня УМХ-істи Самбірські запросили старше покоління УМХ. Була тепла щира атмосфера радісних спогадів. Також приїхав о. Іван Гаваньо, якого старші УМХ-істи дуже чекали, та й молодші мали нагоду нарешті (можливо, вперше) побачити людину, яка свого часу згуртувала навколо себе багато молоді.

Велику подяку від всіх УМХ-істів висловлюю нашому дорогому духівникові отцю Тарасу, який для нас є найулюбленішим духовним татком, постійною підтримкою, великою людиною, яка повна творчих ідей і духовних скарбів. І, звичайно, особливе «Дякую» голові самбірського УМХ Івану Гаргаю, який своїм позитивом, ідейністю й завзятістю до будь-якої місійної діяльності згуртовує й доповнює нашу спільноту вже майже десяток років.

А я, як член організації УМХ ось уже сьомий рік, хочу додати, що ця спільнота змінила моє життя, наповнивши його яскравими барвами, навчила любити людей, бути творчою та ініціативною, втілювати спільні ідеї та разом прямувати до Бога. Вона реально змінює серце, і людина, яка затримується тут надовго, виходить кращою, переповненою християнською любов'ю. Тому запрошуємо всіх!

Повідомила
Сніжана Креховецька

Теми: Самбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори