SDE

У Катедральному соборі відбулись священичі та дияконські свячення [фото]

19 липня 2013
Друк E-mail
Фото Олега БІСИКА
Єпископ уділяє тайну священства
15 липня у Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича відбулась Архиєрейська Літургія, під час якої владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький уділив священичі та дияконські свячення двом випускникам Дрогобицької духовної семінарії. Єпископ рукопоклав у священичий стан - диякона Володимира Олексяка, а у дияконський - бр. Василя Вербіцького.

У цей день Церква згадує пам'ять положення чесної ризи Пресвятої Богородиці у Влахернах. Пригадуючи вірним під час проповіді історію празника, владика Ярослав наголосив, що ця подія має безпосереднє відношення до нашого народу.

У 860 році війська русичів на чолі з князем Аскольдом взяли в облогу місто Константинополь. Прохаючи у Бога опіки через заступництво Пресвятої Богородиці, тогочасний константинопольський патріарх Фотій разом із імператором після усердної молитви взяли Ризу Богородиці з Влахернської церкви, обнесли вздовж міських стін і омочили край її у водах затоки Золотий Ріг. Після цього русичі раптово зняли облогу і, за висловом патріарха Фотія, „так само несподівано пішли, як і прийшли". За свідченням русичів, на морі у той час здійнялась буря. Князь Аскольд, сприйнявши це як знак Божий, прибув з послами до Константинополя і прийняв хрещення з іменем Миколай. Охрещення князя Аскольда, за словами владики Ярослава, стало провісником Хрещення Руси-України, яке відбулось близько сто років опісля.

Під час проповіді архиєрей також наголосив на ролі Пресвятої Богородиці як заступниці українського народу. З великим благоговінням почитали Христову Матір київські князі Володимир Великий та Ярослав Мудрий. Зокрема, Володимир Великий збудував на честь Успіння Пресвятої Богородиці Десятинну церкву в Києві, виділивши на її будівництво та утримання десяту частину своїх прибутків. Князь Ярослав Мудрий на Золотих воротах у Києві спорудив храм у честь Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Після завершення Божественної Літургії архиєрей привітав новопоставленого священноєрея та диякона з радісною подією. Владика Ярослав подякував батькам, наставникам та усім, хто долучився до духовної формації новопоставлених.

о. Олег Чупа,
Прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Автор світлин - Олег БІСИК

Теми: Катедральний собор, свячення, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори