SDE

У Дрогобичі відбулась святкова академія з нагоди 20-ліття Самбірсько-Дрогобицької єпархії [фото&аудіо]

24 червня 2013
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
24 червня, увечері, в приміщенні Дрогобицького муздрамтеатру відбулася святкова академія присвячена Року віри, 1025-літтю Хрещення Руси-України та 20-літтю створення Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Захід був організований за співпраці священиків Єпархіального управління та Відділу культури й мистецтв виконавчих органів Дрогобицької міської ради.

На заході був присутній владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, почесний гість - високопреосвященний Томас Едвард Ґалліксон, Апостольський нунцій, духовенство, представники влади, інтелігенція та жителі м. Дрогобича.

Академія розпочалась привітальним словом владики Ярослава, під час якого архиєрей коротко пригадав історію піднесень і переслідувань Христової Церкви на територіях Самбірсько-Дрогобицької єпархії. "Хоч цей 20-літній ювілей і невеличкий, проте ми його святкуємо, бо він для нас є надзвичайно важливим: ми побачили на власні очі Пасху, яку Господь вчинив", - додав єпископ.

Відтак до святкової громади звернувся Олексій Радзієвський, мер м. Дрогобича. Очільник міста наголосив, що в житті кожного народу є події, які визначають сутність нації. Подією такої ваги, за словами Олексія Радзієвського, є 988 рік, коли Русь-Україна прийняла Хрещення у дніпровських водах.

Відтак мер міста привітав владику Ярослава з 50-літнім ювілеєм життя та 25-літтям священного служіння. "Преосвященний владико Ярославе, у вашій особі наша Церква і громада отримали гідного духовного пастиря, ревного проповідника Слова Божого, великого патріота своєї землі, який плодами своєї праці прославляє не тільки Галичину, але і всю Україну", - наголосив промовець.

Від імені Голови Львівської обласної ради єпископа-ювіляра привітав також депутат Михайло Задорожний, який подякував владиці за його щире служіння українському народові.

Опісля з доповіддю до присутніх звернувся о. д-р Мирон Бендик, ректор Дрогобицької духовної семінарії, який поділився міркуваннями на тему "Що нам дає Церква?". Першим найбільшим даром від Церкви для Дрогобича був дар особи владики Юліана (Вороновського), першого єпископа Самбірсько-Дрогобицького. Другим даром для Дрогобича став новий статус, якого він до цього часу не мав - велика кількість парафій, які творять священний простір, через який освячуються місцеві жителі.

Під час святкової академії присутні мали нагоди насолодитись виступами хорових, музичних та творчих колективів м. Дрогобича. Церковні пісні виконав дитячо-молодіжний хор "Відлуння" та хор "Оранта" Дрогобицької духовної семінарії. Вокально-хореографічні композиції продемонстрував Заслужений Прикарпатський ансамбль пісні та танцю України "Верховина". Творчі композиції виконали також викладачі Дрогобицького педуніверситету, народний ансамбль скрипалів "Чарівні мелодії", оркестр Львівського драмтеатру, квартет "Підгіряни", хорова капела "Гаудеамус", хор Дрогобицького музучилища.

На завершення святкового заходу владика Ярослав подякував усім за привітання складені на його адресу та сказав: "Схиляю свою голову зі словами запевнення: доки мої ноги стоятимуть біля престолу, я мило згадуватиму мій дорогий Дрогобич, мою дорогу землю, мій дорогий народ!"

о. Олег Чупа,
Прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії 

АУДІОЗАПИСИ

Привітальне слово владики Ярослава (Приріза)

Слово Олексія Радзієвського, мера Дрогобича

Доповідь о. д-ра Мирона Бендика «Що дає нам Церква?»

Подячне слово владики Ярослава (Приріза)

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: протосинкел, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори