SDE

У Дрогобичі відсвяткували 5-річний ювілей парафії святих мучениць Віри, Надії та Любові

01 жовтня 2012
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Владика Ярослав (Приріз) освячує престіл у храмі свв. Віри, Надії та Любові
30 вересня у м. Дрогобичі відбулось освячення оновленого храму в честь святих мучениць Віри, Надії, Любові. Цього ж дня парафія святкувала 5-річний ювілей з дня свого заснування.

На запрошення настоятеля храму - о. Івана Гнатіва - для участі в святковому богослужінні прибули 25 священнослужителів з м. Дрогобича та околиць. Серед запрошених були також гості з Магдебурзької єпархії (Німеччина): о. Берднард Гавлитта разом зі своїми парафіянами. З огляду на те, що церква свв. Віри, Надії та Любові є також капеланським храмом для військових, участь у молитві взяли військовослужбовці та їх родини, а також представники реєстрового козацтва.

Чин освячення храму здійснив владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький. Архиєрей освятив престіл та іконостас, над оздобленням яких трудився львівський майстер – Ігор Андрушко. Завершивши освячення церкви, у співслужінні священиків єпископ відслужив святкову Божественнну Літургію.

Звертаючись до парафіян храму, владика Ярослав привітав їх з ювілеєм заснування парафії: "Ювілейне святкування — це завжди особливий час благодаті, благословенний Господом день, який повинен стати молитвою прослави і щирої подяки Богові та Богородиці за особливі дари для Церкви і народу". Єпископ зазначив, що в неділю після свята Воздвиження Церква пригадує християнинові про заклик Христа „відректися себе". За словами архиєрея, Христос ніколи не намагався притягнути до себе людей, обіцяючи їм легке та безтурботне життя: "„Відректися себе" означає подивитися довкола і навчитися бачити не тільки себе зі своїми скорботами та радостями, труднощами та успіхами, але й інших, у яких також свої радості та печалі; навчитися жити не тільки своїм життям, але також і їхнім життям". Наступний заклик Ісуса - „взяти свого хреста" - пригадує християнинові про терпеливість в часи страждань та життєвих випробувань, а також про старанне виконання щоденного подвигу в ім'я ближнього та ім'я свого народу.

Після завершення Святої Літургії владика Ярослав подякував за душпастирське служіння настоятелю храму - о. Івану Гнатіву, а також колишньому сотруднику - о. Євстахію Ладиці - та теперішньому сотруднику - о. Ігору Цмоканичу.

DSC00271

Увечері при парафії відбувся концерт духовної музики. Твори світових та українських класиків виконав струнний квартет Дрогобицького муздрамтеатру, а також парафіяльний октет.

Зазначимо, що храм святих мучениць Віри, Надії та Любові був збудований на поч. ХХ ст. як римо-католицький костел монастиря отців капуцинів. З приходом радянської влади у 1940-х рр. у монастирських приміщеннях розміщено військову частину, а в костелі зроблено їдальню та клуб для військових. У 1996 році міська влада передала колишній костел Українській Греко-Католицькій Церкві для того, щоб він став капеланським храмом для військовослужбовців та їх родин. За словами о. Івана Гнатіва, який є одночасно єпархіальним капеланом для військовослужбовців та представників силових структур, храм було названо на честь трьох юних християнських мучениць, щоб поставити їх за приклад для військових: як мужньо та героїчно потрібно відстоювати християнські цінності.

Як повідомив о. Іван Гнатів, при парафії щоденно відбуваються богослужіння, проводяться катехитичні науки для дітей. Щотижня священики організовують для парафіян біблійні читання. Також при парафії діє катехитичний гурток німецької мови.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Дрогобицький деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори