SDE

Апостольський нунцій та єпископи УГКЦ взяли участь у святкуванні 625-літнього ювілею м.Борислава [фото]

03 вересня 2012
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Учасники святкового богослужіння з нагоди 625-літнього ювілею м.Борислава
2 вересня у Бориславі відбулись святкування з нагоди 625-літнього ювілею міста. На запрошення преосвященного владики Ярослава (Приріза), єпископа Самбірсько-Дрогобицького, а також організаторів ювілейних святкувань до Борислава прибув високопреосвященний Томас Галліксон, Апостольський нунцій в Україні, владика Михаїл (Колтун), єпископ Сокальсько-Жовківський та владика Тарас Сеньків, єпископ Стрийський. Від імені духовенства гостей привітав протосинкел єпархії о. Григорій Комар, а від громади міста – мер Борислава Володимир Фірман.

З нагоди ювілею єпископи у співслужінні 20 священиків Бориславського, Трускавецького та Підбужського деканатів відслужили Божественну Літургію, яку очолив владика Михаїл (Колтун). Перед початком богослужіння багато вірних приступили до святої тайни сповіді, а відтак під час Літургії причастились Святих Тайн.

З пастирським зверненням до присутніх звернувся владика Ярослав: "Сердечно вітаю жителів та гостей м. Борислава, які зібралися тут, щоб благодарити Бога з нагоди святкування 625-річчя цього славетного міста". Правлячий архиєрей єпархії привітав почесного гостя святкувань – високопреосвященного Томаса Едварда Галліксона, Апостольського нунція в Україні, – зазначивши, що його присутність є знаком визнання і поваги Апостольської Столиці до славної історії українського народу та до міста Борислава і його жителів.

Відтак єпископ звернувся до образу притчі про Господній виноградник, про яку розповідало євангельське читання цієї неділі: "Цю притчу можна по-новому відчитати сьогодні на ювілейному святкуванні 625-річниці від дня першої писемної згадки про славне місто Борислав. Вона допомагає нам, жителям міста, тим, хто тут працює, вчиться, керує ним, усвідомити, що це місто, як і весь сотворений світ, є насамперед власністю Господа". Владика Ярослав додав, що славна 625-літня історія міста апелює до нашої християнської та громадянської свідомості: "Чим більше кожен з нас просвітлює своє мислення і свідомість досвідом зв'язку і життя з Богом та згідно із його заповідями, тим більш вагомими та результативними будуть наші задуми та праця на благо міста, народу, держави". На думку архиєрея, змінюючись через покаяння та довіру до Бог, людина перетворюється з руйнівника-споживача на співтворця та чесного трудівника для себе, своєї сім'ї-родини, нації та країни (див. повний текст проповіді).

Після завершення Літургії було зачитано привітальні грамота Блаженнішого Святослав та владики Ярослава (Приріза) на адресу міського голови та жителів міста. Опісля мер Борислава на знак подяки подарував Апостольському нунцію нещодавно видану книгу "Борислав - наше місто", в якій архівні та сучасні світлини ілюструють історію та надбання міста.

Високопреосвященний Томас висловив подяку владиці Ярославу, владі та мешканцям міста за запрошення на святкування ювілею міста. Апостольський нунцій зауважив: «Красою такої довгої історії цього міста є факт, що не можна приписати успіх чи славу, чи велич Борислава якійсь одній особі чи родині. Господу життя та історії, Його Провидінню нехай лине слава та наша вдячність!»

Від імені духовенства усім присутнім за участь у святкуваннях склав подяку о.Петро Підблубний, священик парафії св. Анни м. Борислав, передавши вітання від декана Борислава – о. Романа Василіва, – який по стану здоров'я не зміг взяти участь у святі.

Відтак процесійною ходою учасники святкувань вирушили до площі, де було споруджено статую св. Варвари – покровительки гірників та працівників нафтової галузі. Чином освячення й благословення фігури завершились святкування з нагоди ювілею м. Борислава.

Нагадаємо, що постамент св. Варвари було споруджено за ініціативою декана Бориславського, о. Романа Василіва, за підтримки міської влади та підприємців міста. За словами мера міста, скульптура постала на місці будинку, котрий сорок років тому був зруйнований унаслідок вибуху газу в місті. Цим жестом жителі міста просять у Бога за молитвами св. Варвари покровительства та заступництва.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Михаїл (Колтун), Тарас (Сеньків), Апостольський нунцій, Бориславський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори