SDE

У Самборі відбулась єпархіальна проща до чудотворної ікони Пресвятої Богородиці [фото]

28 серпня 2012
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Божественна Літургія на празник Успення Пресвятої Богородиці у м.Самборі
28 серпня у м. Самборі відбулась загальноєпархіальна проща до чудотворної ікони Пресвятої Богородиці, яка знаходиться у храмі Різдва Пресвятої Богородиці. Напередодні, увечері, у храмі відбулись нічні чування, організовані парафіяльною молоддю. Під час молитовних чувань відбувались богослужіння, впродовж яких священики розповідали вірним про приклад святого життя Богоматері. Завершилась нічна молитва ранковою Божественною Літургію.

На празник Успення Пресвятої Богородиці, до парафії прибув владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, який у співслужінні прот. Богдана Добрянського (декана Самбірського), прот. Григорія Жука (декана Підбузького) та священиків Самбірського деканату відслужив святкову Літургію.

У зверненні до вірних єпископ зазначив: "Східна Церква зосереджує в особі Пречистої Діви Марії увесь досвід відносин між Богом і Його творінням, між Спасителем і світом". Досвід Успення Пресвятої Богородиці є немовби відгомоном воскресіння Ісуса Христа: "Воно пригадує нам про людську гідність і наше остаточне духовно-тілесне покликання, і що в Божих очах людське тіло є створеним, задуманим і баченим як прекрасне" (див.повний текст проповіді).

Владика Ярослав звернув увагу вірних на те, що подія Успення Пресвятої Богородиці відкриває християнинові справжнє значення смерті. Зустрічаючись зі смертю близьких людей, християнин переживає біль втрати і розлуки, однак він знає, що завдяки Христові смерть не є кінцем життя людини.

Наприкінці богослужіння владика Ярослав здійснив чин освячення зілля та квітів, які, за звичаєм, у цей день вірні приносять на посвяту. Єпископ подякував прот. Богдану Добрянському (адміністратору парафії) за душпастирську працю на парафії та розвиток паломницького місця. Віддаючи вірних під покров Пресвятої Богородиці, яка прославилась у Самбірській іконі, архиєрей закликав наслідувати її чеснотливе життя.

Нагадаємо, що у церкві Різдва Пресвятої Богородиці знаходиться Чудотворна ікона Пресвятої Богородиці. Образ Самбірської Богородиці, в оригінальному його вигляді, без срібно-золотої шати, намальований олійними фарбами на кипарисовій дошці товщиною до 1,5 сантиметра. 15 вересня 1727 року самбірська ікона Пречистої Діви Марії прославилася чудом і вперше заплакала. 8 червня 1908 року Апостольська Столиця проголосила головний престол чудотворної ікони в Самборі упривілейованим. Перед цим престолом молилися єпископи Єронім Устрицький, Йосиф Шумлянський, Атанасій Шептицький, майбутні блаженні єпископи Йосафат Коциловський і його помічник Григорій Лакота, Григорій Хомишин. В 1912 і 1913 роках св. Літургії тут служив і молився митрополит Андрей Шептицький, а у 1931 і 1932 рр. — тоді ще ректор духовної семінарії у Львові о.Йосиф Сліпий.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Самбірський деканат, проща, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори