SDE

Владика Ярослав (Приріз) у свято Різдва Івана Хрестителя: "Предтеча Господній є взірцем того, як жертовно і з цілковитою самопосвятою слід проповідувати Христа"

07 липня 2012
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Владика Ярослав (Приріз) поставляє у дияконський сан бр. Романа Скалича
7 липня, на празник Різдва Івана Хрестителя, преосвященний владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію у Катедральному храмі Пресвятої Трійці м. Дрогобича. Під час богослужіння єпископ рукопоклав у дияконський сан піддиякона Романа Скалича, випускника Дрогобицької духовної семінарії.

У зверненні до вірних архиєрей пояснив глибину значення імені св. Івана Хрестителя: "У Святому Письмі читаємо, що при обрізанні чудесним способом народженому немовляти дали ім'я Йоан, що означає «Бог милосердний» (Лука 1,63); звання ж «Предтеча» походить від слов'янського слова «Попередник», тобто: «Той, хто йде попереду або прокладає шлях»". При цьому владика зауважив, що для єврейського народу ім'я мало велике значення, бо виражало суть особи, визначало її життєвий шлях. Тому вибір імені був надзвичайно відповідальною справою.

Рівно ж єпископ додав, що з дивовижним приходом у світ Йоана Хрестителя наближається час благодаті, зичливості, божественної любові, оскільки своєю проповіддю він мав приготувати народ до наближення царства благодаті.

На думку архиєрея, особливістю проповіді св. Івана Предтечі є його смиренна постава: "Йоан постійно показує на Ісуса, на Агнця, а сам все далі йде в Його тінь, щоб все більше і більше простору робити для Того, Чиє пришестя він проповідував". Владика Ярослав закликав присутніх наслідувати смиренну поведінку св. Йоана Хрестителя. Таким чином ціле життя християнина буде спрямоване на те, щоб давати можливість зростати в собі та у світі Господеві, а самому – маліти.

Після завершення богослужіння єпископ привітав новопоставленого диякона Романа Скалича та подякував його батькам за християнське виховання сина. Владика також подякував усім, хто товаришував нововисвяченому диякону на його духовному шляху.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: свячення, Ярослав (Приріз), Катедральний собор

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори