SDE

У Дрогобичі відбулись дні пам'яті о. Маркіяна Шашкевича

29 листопада 2011
Друк E-mail
Фото бр. Андрій Гладкий, студент ДДС
Владика Ярослав (Приріз) відкриває урочисту академію з нагоди 200-літнього ювілею з дня народження о. Маркіяна Шашкевича
Упродовж 26-27 листопада у м. Дрогобичі відбулись урочисті заходи з нагоди 200-літнього ювілею з дня народження о. Маркіяна Шашкевича. Головним організатором заходів стала Самбірсько-Дрогобицька єпархія УГКЦ.

 

26 листопада в приміщенні Львівського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Юрія Дрогобича відбулась урочиста академія, участь в якій взяли представники Церкви, інтелігнція та діячі культури. Академію відкрив словом-благословенням владика Ярослав (Приріз), адміністратор Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

"Життя й творчість Шашкевича по сьогоднішній день залишаються криницею живої води, що зрошує ниву церковного і народного життя", - наголосив єпископ. - "Отець Маркіян належав до того невеликого грона української інтелігенції, яке розбудило український народ зі сну і приготувало нас до державності наприкінці ХХ століття".

Відтак з доповіддю "Маркіян Шашкевич-витязь мислі і духа" виступив відомий український дослідник творчості о. Маркіяна Шашкевича - професор Михайло Шалата. З словом до присутніх звернулись також: о. Мирон Бендик (ректор Дрогобицької духовної семінарії), Роман Лубківський (поет, лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка), Феодосій Стеблій (історик, голова Шашкевичівської комісії), Олег Турій (історик УГКЦ, проректор Українського католицького університету).

Після завершення доповідей відбулась концертна програма за участі народного артиста України Святослава Максимчука, хору семінаристів Дрогобицької духовної семінарії «Оранта», лауреатів міжнародних конкурсів муніципального камерного хору «Легенда», хорової капели «Гаудеамус» і чоловічого вокального квартету «Підгіряни» ДДПУ ім. І. Франка, народного ансамблю скрипалів «Чарівні мелодії» Народного дому ім. І. Франка та окремих виконавців.

Наступного дня, 27 листопада, владика Ярослав (Приріз) відслужив урочисту Божественну Літургію у храмі Преображення Господнього у м. Дрогобичі у співслужінні прот. Любомира Митника (адміністратора парафії) та священиків Дрогобицького деканату.

Звертаючись до вірних з проповіддю, владика Ярослав подав коментар на недільне євангельське читання, в якому розповідалось про чудо воскресіння дочки Яіра - начальнака синагоги. "Господь не раз випробовує нас, подібно як і Яіра, чи вміємо ми довіряти Йому", - зазначив архиєрей. Для цього начальника синагоги очікування на прихід Христа стало благословенням: "Не бійся, тільки віруй", - сказав йому Ісус. У підсумку єпископ зауважив: "Христос бариться, щоб ми навчились від Яіра, Марії та Марти сестер Лазаря, що коли у нас є велика віра, ми побачимо славу Божу – не тільки на небесах, але і тут на землі!"

Після завершення богослужіння владика Ярослав запросив до слова професора Михайла Шалату, який коротко ознайомив священиків та вірних і з духом творчості о. Маркіяна Шашкевича та значенням його постаті для нашого народу. Відтак архиєрей у супроводі священиків та вірних процесійно підійшов до зовнішньої стіні храму, де освятив настінну меморіальну дошку в честь 200-літнього ювілею з дня народження о. Маркіяна Шашкевича.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогоицької єпархії

Фоторепортаж

26 листопада - урочиста академія памяті о. Маркіяна Шашкевича
Автор фото - бр. Андрій Гладкий

Теми: Ярослав (Приріз), Маркіян Шашкевич, семінарія, Дрогобицький деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори