SDE

У Дрогобичі пом'янули жертв катівень НКВС

24 червня 2011
Друк E-mail
22 червня у Дрогобичі біля колишньої катівні НКВС відбулась поминальна панахида, яку очолив владика Ярослав (Приріз), єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, у співслужінні священиків м. Дрогобича.

"Сьогодні ми стоїмо на місці, де відбувся великий військовий злочин, який і після 70-ти років, нажаль, залишається нерозкритим. Адже тут у перші дні війни службовцями НКВД було замордовано кількасот жителів міста Дрогобича й околиць," - зазначив у поминальному слові архиєрей. Єпископ додав, що 22 червня 1941 року стало сумним днем зіткнення двох людиноненависницьких ідеологій – фашизму та комунізму. Саме тому цей день, який став полем цієї боротьби, в історії нашого народу назавжди залишиться сумним та трагічним, просякнутим кров'ю невинно убієнних. Єпископ пригадав присутнім, що у дрогобицьких катівнях НКВС загинули мученицькою смертю блаженні єромонахи Яким Сеньківський, Северіян Бараник та Віталій Байрак. Владика Ярослав закликав звертатись до блаженних у молитвах про звільнення нашого народу від страшних наслідків тоталітарних, атеїстичних ідеологій.

Зазначимо, що завдяки ініціативі громадським діячам міста біля будинку колишньої тюрми НКВС буде створено меморіал жертв. До складу організаційної групи увійшли дрогобичани Мирослав Маринович, Олесь і Володимир Пограничні, Марія Головкевич, Микола Походжай. До них також приєднались ряд молодіжних організацій міста. Ініціатори впевнені, що протягом 5 років вдасться облаштувати пам'ятне місце, яке розповідатиме людям про ті страшні злочини, які чинив на наших землях комуністичний режим.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

banner

Архів
^ Догори