SDE

У Старому Самборі освятили і оновили старовинну каплицю св. Миколая

13 вересня 2024
Друк E-mail
Фото Віталія СКИПАКЕВИЧА
Впродовж останніх кількох років на центральній вулиці Лева Галицького в м. Старому Самборі останнього четверга кожного місяця парафіяни УГКЦ збираються на Божественну Літургію до каплиці святого Миколая благодарити Господа в Євхаристії (в перекладі з грецької - "подяка"). Особливістю четверга 29 серпня 2024 р. Б на свято Усікновення Чесної Голови Пророка і Предтечі Івана Хрестителя була історична подія - освячення відреставрованої каплиці св. Миколая.

Протягом цьогорічного періоду реставрації каплиця набула належного зовнішнього фасадного вигляду, відбувся внутрішній розпис ікон (автор Ростислав Студницький) та відреставровано фігуру святого Миколая (робота реставратора Юрія Гулича). Після прочитаних молитов чин освячення та окроплення свяченою водою провели о. Михайло Николин та о. Юрій Бойчук. Опісля о. Михайло ознайомив присутніх зі стінописним розписом каплиці, пояснив його значення і пригадав славну та трагічну історію фігури Миколая.

Впродовж віків до нього приклоняли коліна, схиляли голови у наміреннях та просьбах аж до приходу на українську землю безбожного комуністичного панування. Рука лютого радянського Ірода пробувала знищити святиню: каплицю зруйнували, фігуру святого Миколая викидали в річку. Із пробудженням духовного національного відродження небайдужі патріоти організували Різдвяний вертеп. Із колядою ходили від хати до хати і на заколядовані кошти спорудили каплицю заново. Фігура ж була врятована з води і збережена небайдужими побожними мешканцями міста.

На святій Літургії, яку служили після освячення каплиці, чисельно зібраний Божий люд молився за справедливий мир і перемогу українського народу над окупантами. На завершення, о. Михайло та о. Юрій відслужили перед іконами Бориса і Гліба панахиду за спокій спочилих захисників і захисниць України у Іловайську. Адже саме 29 серпня вшановуємо День пам'яті захисників України, бо саме цього дня у 2014 році, під час російсько-української війни та Іловайської операції відбувся прорив українських військ з російського оточення, де проявився героїзм військових, але загинуло багато українських воїнів.

Завершилися урочистості виконанням духовного Гімну України "Боже великий, єдиний" та спільною світлиною на пам'ять. А опікуни каплиці пригостили усім присутніх вірян солодощами з нагоди освячення святині. "Спаси, Господи, і благослови насліддя Твоє".

Віталій Скипакевич

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори