SDE

Владика Григорій розповів учасникам Міжнародного Євхаристійного Конгресу в Еквадорі про страждання українського народу

13 вересня 2024
Друк E-mail
www.catholicnewsagency.com
Таємниця сили й стійкості українського народу під час війни з Росією походить «від єднання з Богом» та від Євхаристії, наголосив владика Григорій Комар, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії в Україні, під час виступу 9 вересня на Міжнародному Євхаристійному конгресі в Кіто, Еквадор.

«У нас є парафії, де впродовж майже трьох років не припиняється молитва в церкві. Люди чергуються, молячись день і ніч. Наша сила – це Євхаристія. Євхаристія – це запрошення до спілкування та творення єдності з іншими. Тобто бути з народом у найважчі моменти і віддавати своє життя за людей», – сказав єпископ у своїй промові про війну, що розпочалася 24 лютого 2022 року вторгненням Росії в Україну.

На Конгресі український греко-католицький єпископ зазначив: «Євхаристія – це запрошення взяти участь у стражданні та воскресінні Христа… Це зустріч із Воскреслим Христом, переможцем смерті, з Тим, хто дає життя. Тільки Він може зцілити зруйновані сім'ї, розбиті життя і перетворити смерть на життя».

На початку своєї промови Комар подякував організаторам Міжнародного Євхаристійного Конгресу в Кіто 2024 року за можливість «свідчити про біль і трагедію».

«Життя нашого народу поділене на дві частини: до і після цієї дати [24 лютого 2022 року]. І зараз ми дуже добре розуміємо, що наше життя вже ніколи не буде таким, як раніше».

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН), понад 10 мільйонів українців були змушені залишити свої домівки з початку вторгнення. Із загальної кількості понад 6,4 мільйона є біженцями за кордоном.

Владика Григорій розповів про масштаби страждань, які переживає український народ. «Важко знайти слова, щоб описати всі жахи війни в Україні. Для багатьох людей у світі війна – це щось абстрактне, але для нас це страшна реальність, яку ми переживаємо щодня, ризикуючи втратити власне життя або життя наших близьких», – сказав він.

Єпископ також підкреслив місію Церкви проголошувати правду і відкинув будь-які зловмисні або перекручені наративи щодо початку війни між Росією та Україною.

«Деякі кажуть нам, що Україна спровокувала Росію почати цю війну. Це схоже на те, як сказати жінці, яка зазнала зґвалтування, що вона сама винна. Несправедливо називати геноцид, який Росія здійснює в Україні, словом “криза”. Це брехня. Це фальшиве твердження», – наголосив він.

Зіткнувшись із цією реальністю, Церква була змушена переосмислити свою діяльність, щоб надавати духовну та матеріальну підтримку в хаосі. «Наші церкви - це не лише місце для молитви, а й місце, де можна отримати пораду чи сховатися під час бомбардувань», – наголосив єпископ.

Владика Григорій також відзначив героїчну працю священників у своїй країні: «Я захоплююся запалом і самопожертвою наших священників. Вони – герої, бо своїми молитвами та щоденними вчинками підтримують свій народ».

Попри величезні страждання народу, український єпископ сказав, що зберігає тверду надію на молитви католиків у всьому світі. «Щоб перемогти зло, нам потрібна молитва за навернення всіх нас. В Україні, в Європі, в Еквадорі, у світі», – сказав він.

Він також закликав міжнародну спільноту не забувати про біль українського народу: «Війна в Україні – це не лише проблема України».

На завершення своєї промови владика Григорій попросив світ молитися за Україну і продовжувати пошуки правди.

«Нехай світ стане сильнішим завдяки солідарності з нашою країною», – сказав він, закликаючи: «Господи, Царю миру та всесвіту, захисти наш народ і Україну».

Дієго Лопес Маріна
Кіто, Еквадор, 11 вересня 2024
Джерело: www.catholicnewsagency.com

Теми: Григорій (Комар)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори