SDE

У храмі Успіння Пресвятої Богородиці в Дрогобичі відбулись ієрейські свячення [фото]

21 липня 2024
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
20 липня, у свято св. пророка Іллі, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію у храмі Успіння Пресвятої Богородиці, в м. Дрогобич. Під час богослужіння єпископ уділив священичі свячення дияконам Володимиру Мисіву і Михайлу Бонку.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що св. Ілля є одним з тих пророків, яких Господь посилав у часи духовного занепаду людства, щоб вони прикладом свого життя і своєю проповіддю навертали людей до правдивого Бога та готували їх до приходу Месії (див. повний текст проповіді). "Одним із таких сильних духом і вірою пророків був Ілля Тесвітянин, ім’я якого означає «міць Господня». З молодих років Ілля присвятив своє життя Єдиному Богові, оселився в пустелі та провадив життя в суворому пості й молитві", - наголосив проповідник.

За словами єпископа, у ті часи ізраїльський народ залишав Єдиного Бога, відпадав від віри своїх батьків і вклонявся поганським ідолам. "Спостерігаючи відступництво й моральний занепад свого народу унаслідок поклоніння ідолові Ваалу, пророк Ілля почав викривати царя Ахава в безчесті, переконувати його покаятись і навернутись до істинного Бога. Коли цар не послухав пророка, Ілля оголосив, що в покарання на землі три роки не буде ані дощу, ані роси, а засуха припиниться тільки за його молитвою", - зазначив єпископ.

Незважаючи на небезпеку з боку цариці Єзавелі, пророк Ілля залишався під захистом Божим. Господь послав його в таємне місце біля потоку Керіт. Поживу св. Іллі приносили ворони. "Коли цей потік висох, Господь послав пророка в Сарепту Сидонську, до бідної вдови, яка страждала разом із дітьми та готувалася зустріти голодну смерть. На прохання пророка вона приготувала йому опріснок з останньої жмені борошна та залишків олії", - розповів проповідник, зазначивши, що з того моменту, за благословенням пророка Іллі, борошно й олія ніколи більше не закінчувалися в домі вдови протягом усього періоду голоду.

Відтак владика Ярослав наголосив, що життєвий шлях пророка Іллі, з одного боку, наповнений унікальним досвідом Бога, надзвичайними чудесами та повагою серед вірних Богові людей. З іншого боку, це дорога повного зречення, надзвичайної аскези, великої відваги, постійних небезпек для життя, вигнання, самотності, виснаження та розчарувань. "Життя Іллі записане у Святому Письмі для того, щоб дати нам приклад справжнього життя й показати, що з Богом і по-Божому можливо жити навіть тоді, коли все навколо виглядає найменш сприятливим для цього, і що Бог завжди вірний Своїм людям", - додав єпископ.

Наприкінці проповіді владика Ярослав зазначив, що за свою полум'яну віру та ревність пророк Ілля був узятий живим на Небеса у вогненній колісниці. "Тому на іконах святого пророка зображують на палаючий колісниці, яка возноситься на небо, запряжена крилатими кіньми", - додав проповідник.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав ієреїв Михайла і Володимира з отриманням тайни священства. Єпископ подякував усім, хто товаришував їм на дорозі до священства.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

 

Теми: Ярослав (Приріз), Дрогобицький деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори