SDE

У Мшанці відзначили 166-у річницю з дня народження о. Михайла Зубрицького [фото]

01 листопада 2022
Друк E-mail
Фото Степана ПАВЛІШАКА
22 жовтня 1856 року народився священник УГКЦ, етнограф, фольклорист, історик, педагог, громадський діяч Михайло Зубрицький. Про нього говорять: це той самий священник, котрий урятував від забуття великий пласт культури Західної Бойківщини та зафіксував цікаві сторінки її історії, адже о.Михайло Зубрицький залишив по собі величезну спадщину — понад 350 публікацій з етнографії Західної Бойківщини, таких як «Народний календар», «Село Мшанець Старосамбірського повіту», «Про весілля у наших емігрантів в Америці», тощо.  

 

Відзначення річниці від дня народження о.Михайла Зубрицького розпочалося Святою Літургією у церкві Різдва Пресвятої Богородиці с.Мшанець, яку служили о.Дмитро Заміщак з Дрогобича і адміністратор храму о.Роман Гром. У своєму слові о.Роман зазначив, що сьогодні ми згадуємо отців 7-го Вселенського собору, а також отця Михайла Зубрицького за його працю, його служіння. Він не служив у цьому храмі, але служив перед цим іконостасом, перед цими іконами, які передані з попереднього. Своїм життям робити добро людям, він проповідував.

Після Богослужіння відбувся бойківський обід на Мшанецьких Колибах та майстер-клас сопілкарства, який провів вчитель із Стрілок Ярослав Мицак. Опісля у храмі відбулася дискусія-конференція "Століття змінюються, а проблеми не дуже...". Розпочалася вона прямим включенням з Канади, у якому історик Франк Сисин, упорядник тритомника праць о.Зубрицького поділився своїми роздумами про умови у яких служив і працював о.Зубрицький. Наталія Гром подякувала пану Франку за його працю над збереженням спадщини о.Зубрицького і розповіла присутнім цікаві епізоди із його життєвого шляху.

Опісля о.Роман Гром, наголосивши на темі дискусії запросив до слова історика і науковця, професора Ярослава Грицака, який зазначив, що о.Зубрицький у тогочасних умовах був людиною дії, завжди дивився вперед. Пан Ярослав відповів на запитання учасників конференції та представив свою книгу "Подолати минуле: глобальна історія України", яку присутні придбали із підписом автора.

Голова Стрілківської ОТГ Микола Дрозд подякував організаторам за проведення цікавого і потрібного заходу та поділився планами та проблемами громади. Завершилося свято виконанням патріотичних пісень гуртом НА Драбині.

Степан ПАВЛІШАК 

ФОТОРЕПОРТАЖ

Світлини Степана ПАВЛІШАКА

 

 

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори