SDE

Урочистим сходженням на “Старосамбірську Голготу” вшанували пам'ять полеглих Захисників України у Старому Самборі [фото]

23 жовтня 2022
Друк E-mail
Фото Віталія СКИПАКЕВИЧА
У особливий Богородичний празник Покрова Пресвятої Богородиці після завершення святої Літургії парафіяльна громада Старого Самбора урочисто вшанувала усіх, хто віддав життя за Україну. Процесійно сформувавши колону та розтягнувши 30-ти метровий синьо-жовтий стяг, військові, школярі, представники влади, небайдужі мешканці міста на чолі з духовенством — о. Михайлом Николиним та о. Юрієм Бойчуком під супровід духового оркестру піднялися на “Старосамбірську Голготу”, де поховані герої УПА, Герой Небесної Сотні Богдан Сольчаник та сучасні Герої новітньої війни: Сергій Безпалов-Щербан, Олег Турянський, Василь Пелиш.  

 

Поминальну панахиду на могилах полеглих Героїв відслужив о. Михайло у співслужінні о. Юрія. “Сьогоднішнє свято Покрова Матері Божої повертає нас у сиву давнину козацтва, січового стрілецтва і сягає аж до сьогоднішньої рашистської навали, коли Україна 24 лютого зустріла схід Сонця здриганням землі”, - сказав у своїй проповіді о. Михайло Николин, наголосивши, що імена полеглих захисників Батьківщини викарбувані не на могильному камені, а в серцях кожного українця.

Іншу думку, яку виголосив парох була думка щодо Юдиного зрадництва та продажництва, якого і в українській історії було достатньо, та висловив надію, що це все залишилося в минулому і не повториться в майбутньому, коли розчерком пера необдумано можна підписатися за чужі недоспані ночі, зруйновані будинки, школи, лікарні. Такі “підписи” пропонували блаженним священномученикам УГКЦ ісповіднику віри Йосипу Сліпому, який відбував 18-літнє заслання у Сибірі, о.Роману Лиску, який саме 14 жовтня 1949 р загинув мученицькою смертю від рук НКВС.

Схилити голови під державним прапором та скласти подумки власний іспит сумління чи готові ми стати на захисті держави, запропонував священник усім присутнім, бо від кожного і кожної з нас залежить сьогоднішня Перемога.

Завершилися урочистості покладанням квітів і виконанням Держаного Гімну України та Гімну Січових Стрільців “Ой у лузі червона калина”. Після панахиди на центральній площі міста містян чекав музичний дарунок від місцевих музичних колективів відділу культури Старосамбірської міської ради

Віталій СКИПАКЕВИЧ

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори