SDE

Владика Ярослав: Покаяння — це зміна мислення, серця, бачення і життя

24 січня 2022
Друк E-mail
23 січня, в неділю по Богоявленні, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич.

Під час проповіді єпископ зазначив, що після хрещення в Йордані Ісус прийшов у Галилею і проповідував там Божу Євангелію, кажучи: «Сповнився час, і Царство Боже близько; покайтеся і вірте в Євангелію» (Мк. 1,15). «З цих слів починається „Євангеліє“, що розуміється як добра новина Ісуса Христа (тобто проголошена Ісусом), а не тільки як добра новина „про“ Ісуса Христа. Ісус не виголошує ідеологічних промов і не подає філософсько-богословських пояснень. Він публічно і приватно проголошує кожному з нас Істину, на яку очікувало людство: наблизився день Господній, для якого Йоан Хреститель, разом з іншими пророками, був наче ранішньою зорею (пор. 2 Пт. 1,19)», — зазначив владика Ярослав.

За словами проповідника, після відходу на пустиню й ув’язнення Йоана Хрестителя, Ісус повертається до Галілеї, щоб збулося пророцтво Ісаї: «О, земле Завулона та земле Нафталі, приморський шляху, країно за Йорданом, поганська Галилеє! Народ, який сидів у темноті, побачив велике світло». Відтак Ісус оселюється у Капернаумі. Це місто знаходиться на березі Галилейського озера, яке ще називали морем і яке було більш пристосованим для діяльності Господа серед юдеїв і поган. Таким чином, Капернаум стане другим родинним місцем для Ісуса, де він покличе своїх перших учнів і в якому буде перебувати аж до того моменту, коли вирушить в Єрусалим (Мт. 19,1).

Далі владика Ярослав розповів, що означає Христовий заклик до покаяння. «У Святому Письмі єврейське слово, яке вживається для того, щоб описати покаяння має два значення: перше, зміну шляху, повернення, і друге, відвернення від зла і повернення до Бога. У грецькій мові вживається переважно слово метаноя, дослівний переклад якого означає зміна ментальності, зміна думок, розуму, тощо. Отже у Священному Писанні слово „покаятися“ означає „змінити спосіб мислення“», — пояснив єпископ.

Владика Ярослав наголосив, що свята Церква закликає нас до покаяння, адже воно має стати головною метою нашого життя. До того ж, ми чуємо, що для нашого спасіння ми повинні самі докладати неабияких зусиль, адже як каже святий Августин: «Бог сотворив нас без нас, але не спасе нас без нас»! «Для того, щоб увійти у Царство Боже, необхідне покаяння, навернення, потрібно визнати себе таким, що потребує Світла і просвічення бо Царство Небесне — це сам Бог, який наблизився до людини. Він особисто почав просвіщати свій народ світлом Божого Євангелія. А тим світлом є Істина, правда про єдиного вічного Бога, який у постаті Свого Єдинородного Сина скеровує Своє Слово життя до людини», — наголосив владика Ярослав.

За словами проповідника, заклик покаятися, навернутися до світла і розплющити очі, що є єдиною можливістю, щоб увійти в день, який вже настав. «Це — зміна мислення, серця, бачення і життя», — наголосив владика Ярослав. Євангелист Йоан говорить, що Ісус є світлом, «що просвітлює кожну людину» (Йо. 1,9; 8,12). «Це Христове світло сходить на території між землею Ізраїля і поганськими країнами і сходить для всіх народів. Це світло освітлює приморський шлях, яким трохи згодом йтимуть благовісники Євангелія. Це світло лише сходить. Ісус тільки розпочинає свою прилюдну місію», — додав єпископ.

Після Його воскресіння це світло освітить увесь світ: «Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи: христячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа» (Мт. 28,19). «Тоді вже апостоли продовжать голосити добру новину про те, що „Царство Боже близько“, що воно вже є серед нас і настало з приходом Ісуса Христа. Це Боже Царство не схоже на будь яке інше царство, йому не буде кінця», — сказав у підсумку владика Ярослав.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицька єпархії

 

 

Теми: Ярослав (Приріз), Катедральний собор

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори