SDE

Відбулася двадцята, ювілейна, проща “Старий Самбір - Биличі” [фото]

28 червня 2021
Друк E-mail
26 червня 2021 р. Б. відбулася традиційна проща Старий Самбір — Биличі, яка збирає прочан Старосамбірщини для того щоб усім разом припасти до стіп Билицької Богородиці. 

Цього року проща відбулася вдвадцяте. Заснована в 2000 році, за ініціативою отця-декана Михайла Николина, вона стала однією з найбільших традиційних духовних подій Старого Самбора.

Провадили прощу о. Михайло Николин, декан Старосамбірський, о. Андрій Гладкий, парох с. Воля, о. Михайло Постолюк, парох с. Головецько, о. Василь Куцик, парох с. Торгановичі. Разом із священниками і мирянами молилися на прощі семінаристи Дрогобицької духовної семінарії.

Темою духовної мандрівки, над якою роздумували паломники протягом усієї дороги, було “Дві заповіді любові”. Прочани застановлялися над євангельською притчею про доброго самарянина, як приклад любові до ближнього, а також над життям і подвижництвом новомучеників УГКЦ, як прикладом любові до Бога та вірності своїй Церкві.

Варто зазначити, що під час двадцятої прощі до Билич відбувся своєрідний рекорд — наймолодшому прочанину було лише три роки. Також о. Михайло представив одну з постійних прочанок, п. Ольгу Гриб, яка відвідує цю прощу від першого року її заснування та провадить для усіх молитву на вервичці. Уже вдев'яте здійснює піше паломництво до Билич Віталій Скипакевич, який вперше відвідав прощу у рік свого тридцятиліття. Цьогоріч йому вперше випала честь нести прочанський хрест попереду усієї процесії. Як зізнався п. Віталій, ця проща була для нього найбільш хвилюючою — знати, що за тобою йдуть сотні людей — велика відповідальність.

Своєрідною традицією билицької прощі став дощ, який неодмінно щороку окроплює паломників. Але, як кажуть святі отці, “Божа сила проявляється в людській немочі” - через дощ чи через спеку, крок за кроком з молитвою на устах прямують прочани до “Українського Люрду” зі своїми немочами, проханнями, знаючи, що їх молитви будуть почуті.

Проща завершилась біля Каплиці Чудотворного джерела с. Биличі, де прочани взяли участь в Акафісті до Богородиці та Вечірній з Литією. На завершення прощі о. Михайло подякував усім прочанам та зазначив, що цьогоріч їх супроводжував святий Іван Павло ІІ із числом новомучеників УГКЦ, проголошених у Львові 20 років тому, таким чином присвятивши цю духовну подорож двадцятиліттю візиту Івана Павла ІІ, який відбувся 2001 року саме в ці дні.

Ірина ХМЕЛЬОВСЬКА

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

 

Теми: Биличі, Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори