SDE

У Старому Самборі попрощалися з колядою урочистим фестивалем [фото&відео]

15 лютого 2021
Друк E-mail
Фото Молодіжного ТБ
Українська Греко-Католицька Церква в усі часи була не лише центром духовного, а й культурного життя України, завдяки якій збереглися традиції нашого народу. Так було колись. Так є і тепер. Й досі Церква слідкує за тим щоб не зміліло серце людини, не забулися наші традиції. Тому, щороку в Старосамбірському деканаті в храмі Святого Миколая м. Старий Самбір відбувається різдвяний фестиваль "Колядує Старосамбірщина". Цим гарним святковим дійством відзначилася остання неділя цьогорічного різдвяного циклу.

Як поділився старосамбірський декан о. Михайло Николин, цієї зими було багато скептицизму і сумнівів, чи зможе взагалі відбутися фестиваль цьогоріч. Але на все воля Божа, і фестиваль відбувся! Звичайно, вплинули карантинні обмеження: дата фестивалю була перенесена у зв'язку з локдауном, глядачі мали змогу були присутніми лише в онлайні, а кожен хор мав свій обмежений час для виступу.

Цього року 9 хорів показали, як уміє колядувати Старосамбірщина. Учасниками були: дитячий церковний хор церкви святого Миколая м. Старий Самбір, народний сімейний ансамбль "Струни серця", хор парафії Преподобної Параскеви с. Верхній Лужок, дитячий хор "Пролісок" м. Старий Самбір , хор парафії Вознесіння с. Завадка, хор парафії Покрови Пресвятої Богородиці с. Стрілки, хор церкви Різдва Пресвятої Богородиці "Голос серця" м. Самбір, хор "Криничанка" парафії Собору Пресвятої Богородиці с. Воля, хор храму Святого Миколая "Дзвони Старого міста " м. Старий Самбір.

Варто зазначити, що кожен хор показав незабутній виступ і підготував не лише колядки, а й щирі віншування, побажання для усіх присутніх. Ведучим святкового дійства був Тарас Плетеня. Підтримати і благословити учасників фестивалю прибули о. Петро Сюсько (с. Верхній Лужок), о. Андрій Гладкий (с. Воля), о. Василь Дригинич (с. Стрілки ). До речі, о. Василь теж взяв участь у виступі хору своєї парафії, тим самим морально підтримавши парафіян, для яких участь у фестивалі була дебютною. Дебютною і успішною! Таких оплесків старосамбірська церква не чула вже давно!

Також приємно вразив хор "Криничанка" с. Воля, диригент якого, Олексій Топорович, незважаючи на поважний вік 82 роки, має молодечий запал та полум'яне серце патріота. Він разом з хористами зумів підготувати найбільше коляд серед усіх учасників фестивалю, кожна з яких була унікальною. Потішили своїми дзвінками голосами і два дитячий хори: хор "Пролісок" Старосамбірської дитячої музичної школи під керівництвом Ірини Теребух та дитячий церковний хор церкви Св. Миколая м. Старий Самбір під керівництвом Оксани Смилянин. Чудесні враження залишив від своїх виступів сімейний ансамбль "Струни серця" під керівництвом Світлани Раставецької. Три покоління однієї сім'ї, які мають спільний талант - нести радість людям своїм чудовим співом та музикою нікого не залишають байдужими.

Почесними гостями фестивалю "Колядує Старосамбірщина" був хор "Голос серця" церкви Різдва Пресвятої Богородиці м. Самбір, хористи якого зірвали шквал овацій своїм виступом. За задумом організаторів, відкривали і закривали фестиваль господарі свята - старосамбірчани. Але якщо розпочали його діти, то закрив фестиваль досвідчений та професійний хор церкви святого Миколая "Дзвони Старого міста".

На завершення фестивалю о. Михайло Николин подякував усім присутнім за участь та, зважаючи на те, що дата фестивалю співпала з Днем святого Валентина, уміло поєднав ці два свята, побажавши, щоб прощання з колядою було таким як прощаються закохані серця - з нетерплячим очікуванням на нову зустріч. По завершенню свята на усіх учасників чекав гостинно накритий стіл з солодощами, організований небайдужими парафіянами для того щоб кожен міг відпочити після виступу і відчути себе бажаним гостем на святі коляди в Старому Самборі.

Ірина Хмельовська

ФОТОРЕПОРТАЖ 

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори