SDE

У Дрогобичі вшанували пам’ять жертв комуністичного терору

24 червня 2020
Друк E-mail
www.osbm.in.ua
22 червня – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні. У Дрогобичі цього дня вшанували пам’ять жертв комуністичного терору, серед яких мученицьку смерть прийняли блаженні Дрогобицькі священномученики Йоаким, Віталій і Северіян.

Скорботний захід відбувся традиційно на території меморіального комплексу «Тюрма на Стрийській», який розташований біля Дрогобицького василіанського монастиря Святих Петра і Павла .

Скорботну панахиду відслужили ієромонахи Дрогобицького монастиря та інші душпастирі міста на чолі з єпископом-помічником Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ Григорієм Комаром.

Звертаючись з промовою до учасників скорботного дійства, владика Григорій наголосив, що знищували тих, які могли вести за собою народ і становили найбільшу загрозу, бо могли «збудити» націю до бою за свою мову, культуру та країну, – зазначається на сайті Дрогобицької міської ради.

Завершився захід покладанням квітів та запаленням лампадок біля підніжжя пам’ятного хреста.

Довідка: За період з 22 по 29 червня і до початку липня 1941 року у двадцяти шести внутрішніх в’язницях Західної України за наказом КГБ було розстріляно і закатовано близько двадцяти чотирьох тисяч осіб.

У Дрогобичі, на території внутрішньої тюрми-катівні НКВД-НКГБ та в тюремних камерах, з 22 до 29 червня 1941 року червоні кати стратили понад тисячу двісті українців.

Під час розкопок 1989-1990 років на території колишньої тюрми-катівні з чотирьох неглибоких ям було ексгумовано чотириста вісімдесят шість тлінних решток жертв комуністичного терору 1939-1941 років не воєнного часу.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://osbm.in.ua

Теми: Дрогобицький деканат, Григорій (Комар)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори