SDE

У Старому Самборі молились за жертв Голодомору [фото]

28 листопада 2019
Друк E-mail
Фото Марії КУЗЬМИН
Щорічно у четверту суботу листопада згадуємо жертв Голодоморів - найстрашнішого злочину проти людства, який спланували й реалізували нелюди -комуністи проти українського народу. Тоді у 1932-33 роках, під час Голодомору, влада злочинно замовчувала факт голоду. Жодної офіційної згадки про цю жахливу трагедію не було зроблено. Офіційно голоду не було. Навіть такого слова в офіційних документах не вживали. Масові смертність і опухання у владних документах називали – “продовольчими труднощами”. А втім від голодної смерті загинули, за різними підрахунками, від 4 до 11 мільйонів людей.

На спомин про цю тра-гедію минулої суботи у Старому Самборі провели скорботне віче. Уже традиційно від храму Св. Миколая учасники процесійною ходою вирушили до пам’ятного хреста у центрі міста. Тут отці Михайло Николин та Іоан Білик за невинно убієнними жертвами червоного терору відслужили заупокійну відправу, а вихованці педагога з Хирова Андрія Прокопця представили присутнім змістовну та проникливу літературно-мистецьку композицію. До слова, старосамбіряни, які брали участь у заході, були приємно вражені виступом цього колективу. У своїх віршованих рядках та піснях дівчата змогли передати весь трагізм цієї епохи, який знову і знову спонукає нас мислити, аналізувати, пам’ятати. Бо забути цю страшну сторінку нашої історії не маємо права, адже забуття не лікує. Прийняти та шанувати пам'ять про них - наш єдиний вихід.

У своїм зверненні до скорботної громади отець Михайло наголосив, що це страшні чорні роки нашої історії, роки сліпоти, роки християнського невігластва та гірка правда, яку ми не маємо права забути. Тому, зносячи молитви за невинних жертв Голодомору тепер, на 29 році незалежності, коли ми вдосталь маємо хліба і до хліба, мусимо просити в Господа змилування, аби могли задовольнити не спрагу тіла, а спрагу голодної душі та серця.
Під час віче Старий Самбір, як і вся Україна, затих у мовчанні, приєднавшись до загальнонаціональної хвилини мовчання.
І, як звично, цього вечора у віконцях старосамбірян та жителів району миготіли вогники пам’яті.

Марія КУЗЬМИН

ФОТОРЕПОРТАЖ 

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори