SDE

П'ять років тому Небесна сотня білими журавлями злетіла до неба. Серед них - наш Богдан Сольчаник [фото]

21 лютого 2019
Друк E-mail
Фото Любові КІПОРЕНКО
18-20 лютого. 2014 рік. Ці дні кривавою ниткою вплелися в новітню історію України. Тоді злочинний режим вбив понад сотню щирих українців. Сьогодні їх називаємо Небесною сотнею. Особливо болючим для Старосамбірщини став день 20 лютого. Адже куля снайпера наздогнала нашого земляка, назавжди 28-річного Богдана Сольчаника. Це протистояння стало завершальним етапом Революції Гідності. Результат - 22 лютого Верховна Рада відсторонила від обов'язків президента України головного ката наших майданівців - Януковича.

Дорогою ціною… Але Україна позбулась горе-президента.

П'яту річницю розстрілів на Майдані вшанували й у Старому Самборі. Як і годиться, розпочали скорботні заходи у храмі св. Миколая, де помолились за невинно убієнними. Після відправи духовенство, громада, представники влади, установ та організацій міста й району вирушили на могилу нашого Героя Богдана Сольчаника. Там отці Михайло Николин та Ігор Подан відслужили панахиду. До пам’ятника Героєві лягли численні букети живих квітів. Дорогою з могили вже традиційно виконали одну з улюблених Богданових пісень "Ой, у лузі червона калина похилилася…" Скорботні заходи продовжились на площі Небесної Сотні, що біля адмінбудинку. Біля пам'ятної стели громада спільно з духівниками міста - отцями Михайлом Николином, Ігорем Поданом та Іоаном Біликом - помолились за невинно вбиту Небесну Сотню. А учні Старосамбірської школи імені Героя України Богдана Сольчаника у пам'ять про полеглих презентували змістовну та душевну композицію. На завершення скорботних заходів пролунав гімн Української Армії.

Як і щороку, цього дня до Старого Самбора зі Львова приїхали друзі полеглого Героя Богдана Сольчаника.

Сьогодні, вшановуючи пам'ять тих, кого вбила злочинна влада, задумаймося над тим, чи гідний саме я такого подвигу Небесної Сотні. Чи я даю (беру) хабарі? Чи порушую я Закон? Чи належно я виконую свої професійні обов'язки? Чи продаюсь я в час виборів? Чи порушую я правила дорожнього руху? Чи кидаю я сміття на вулиці? Мова не йде про якісь неосяжні речі, адже, насправді, від кожного з нас залежить, що і як буде далі у нашому домі, у нашому населеному пункті, в нашій країні - Україні. Від найменшої дії залежить наше наближення до цивілізованості та віддалення від совковості. Ламаймо систему в своїх головах, аби, перш за все, Небесна Сотня і наші полеглі воїни, споглядаючи за нами з неба, бачили, що це все було не даремно.

Любов КІПОРЕНКО

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори