SDE

Як святкували 100-ліття ЗУНР у Старому Самборі [фото]

03 листопада 2018
Друк E-mail
Святкування 100-ліття ЗУНР
1 листопада було, є і залишився в українському житті однією з найбільших подій української історії. Саме тоді, 1 листопада 1918 року після шести століть іноземного поневолення західноукраїнських земель, виникла національна українська держава, яка на основі Тимчасової Конституції стала іменувати себе Західно Українською Республікою. Рішення, яке було прийнято цього дня, назавжди перекреслило плани полонізації західно – українських земель.

Напередодні Першої світової війни велика частина українських земель а саме Східна Галичина, Буковина і Закарпаття — перебували у складі Австро-Угорщини. Коли в жовтні 1918 року в умовах поразки австро-німецького блоку та національно-визвольної боротьби народів Австро-Угорська імперія розпалася на декілька незалежних держав. Відтак українці у передчутті Незалежної держави почали робити рішучі кроки зі створення власної держави на західноукраїнських землях. Таким чином на карті світу з’явився острівець вольності українського народу, який об’єднував тих хто прагнув жити у вільній від чужого гніту країні, працювати на землі, ростити дітей і насолоджуватись життям.

В ім’я великої ідеї український народ  в листопаді 1918 року почав визволний рух, що вилився у війну з Польщею, яка тривала 8 місяців. Новостворена Українська Галицька Армія (УГА), ядром якої став легіон УСС, героїчно обороняли здобуту волю. Світлі постаті героїв, старшин і стрільців, які ціною свого життя обороняли західні кордони української землі, стали бойовим прикладом, вояцькою гордістю та джерелом національної традиції для майбутніх поколінь української нації.

100 річницю від заснування ЗУНР відзначили і в Старому Самборі. Як завжди громада УГКЦ свято миколаївської церкви реагує на церковні та державні свята відзначаючи їх по особливому урочисто та піднесено. З нагоди святкування церковне подвір’я замайоріло жовто-синіми кольорами.  Цього дня опісля соборової Служби Божої, із храму на церковне подвір’я, урочисто під пісне співи, процесійно вийшли священики на чолі із отцем-деканом Михайлом Николином. Відтак до флагштоку рушили пластуни. Дівчата та хлопці церемонійно та елегантно розклали державний прапор, і під  час виконання Державного Славеня підняли синьо-жовтий стяг. Завершилась святкова акція молитвою за Україну.

ЗУНР вартий гідної пам’яті. Приклад тих, хто у 1918 році, відкинули розбіжності, щоб разом вистояти проти ворога та зберегти українську Державу промовляє до сучасника крізь сивину років. Сьогодні подія, 1 листопада, сотню років тому постає перед нами немов чарівний спогад, наче прекрасний сон, що приснився нашому народові. Проте жага до свободи дала свої плоди, і сьогодні молоді покоління свободолюбивого народу продовжують справу своїх предків, а пам'ять про звитяжців гартує дух нових українців. Сподіваюся що надалі ми будемо єднатися бо в єдності ми сила.

Матеріал підготував ТЛМ

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори