SDE

З нагоди святкувань 25-ліття заснування Самбірсько-Дрогобицької єпархії відбулася прес-конференція [відео]

26 травня 2018
Друк E-mail
Фото о. Олега БІСИКА
25 травня, з нагоди святкувань 25-ліття заснування Самбірсько-Дрогобицької єпархії в Єпархіальному управлянні відбулася прес-конференція, на якій єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії владика Григорій Комар ознайомив присутніх журналістів зі святкуваннями, що відбудуться цими вихідними. Так в неділю 27 травня о 18 годині у Львівському академічному обласному музично-драматичному театрі ім. Юрія Дрогобича відбудеться Святкова академія, а в понеділок, 28 травня, о 12 годині в Катедральному соборі Пресвятої Трійці відбудеться Літургія за участі Блаженнішого Святослава.

Владика Григорій представив декрет про заснування Самбірсько-Дрогобицька єпархії, де говориться, що вона «…як одна зі спадкоємиць давньої єпископської кафедри Київської Церкви була створена 12 липня 1993 року Божого грамотою світлої пам’яті Блаженнішого Мирослава Івана Любачівського, Глави УГКЦ».

У своєму посланні з нагоди Ювілейного року владика Ярослав Приріз зауважує, що у 2018 році єпархія згадує ще кілька пам’ятних дат: 1030-річчя Свято-Володимирового Хрещення Русі-України та п’яті роковини від смерті першого єпископа Самбірсько-Дрогобицької єпархії — владики Юліяна Вороновського.

Подія Хрещення Русі-України пригадує те, що Самбірсько-Дрогобицька єпархія, хоч і є відносно молодою, проте постала вона не на порожньому місці, а як спадкоємиця однієї з найдавніших єпископських катедр України — Перемишльсько-Самбірсько-Сяноцької.

З нагоди святкувань 25-ліття заснування Самбірсько-Дрогобицької єпархії відбулася прес-конференціяЗа словами владики Ярослава, Ювілейний рік започатковується для того, що подякувати Богу і прославити Його «за численні дари і благодаті, якими Він неустанно супроводжує Самбірсько-Дрогобицьку єпархію, а також щоб висловити належну вдячність усім тим, хто спричинився до зародження, відновлення і розвитку її церковних організмів».

З нагоди 25-ліття єпархії було намальовано ювілейну ікону, на якій зображено Пресвяту Богородицю Покровителькою усієї Христової Церкви, в тому числі й місцевої Церкви – Самбірсько-Дрогобицької Єпархії. По обох сторонах Богородиці зображено постаті двох ангелів, які не тільки представляють «небесні сили безтілесні», але й є частиною Тріумфуючої Небесної Церкви.

Пречиста Мати Божа і Мати Церкви стоїть на хмарах, які символізують небесний світ, і своїм Омофором покриває Божий люд Земної Воюючої (Мандрівної) Церкви, який символічно представлений вірними різних станів і родів занять – єпископ, священик, диякон, селянин, робітник, військовий, чоловіки, жінки, діти, молодь, старші, неповносправні.

На прес-конференції проректор Дрогобицької духовної семінарії протоієрей Роман Андрійовський презентував книгу, яка щойно побачила світ «Самбірсько-Дрогобицька Єпархія УГКЦ: історичні віхи та духовні скарби. 25-літньому ювілею присвячується (1993-2018)». Він назвав її скоріше популярно-науковим виданням, розрахованим на широке коло читачів, вона містить коротку історію єпархії, починаючи від її джерел у древній Перемишльській єпархії і аж до сучасних днів.

У книзі читач також знайде інформацію про духовні святині єпархії – про блаженних священномучеників ієромонахів Северина Бараника, Яким Сеньківського та Віталій Байрака, а також Йосафата Коциловського та Григорія Лакоту, про чудотворні ікони та відпустові місця Биличі, Грушів, Губичі, Рудки, Самбір, Тишковичі, а також Ювілейне послання владики Ярослава Приріза з нагоди 25-ліття Самбірсько-Дрогобицької Єпархії.

Джерело: сайт Дрогобицької РДА

Теми: семінарія, Григорій (Комар), ювілейний рік

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори