SDE

Семінаристи колядували в сонячній Італії

12 лютого 2018
Друк E-mail
www.dds.edu.ua
Під час різдвяних вакацій семінарійний квартет Дрогобицької семінарії на чолі з префектом о. Василем Вербіцьким відвідали українську діаспору в Італії, несучи радість Христового Різдва на парафіях нашої Церкви. До складу квартету увійшли брати Котенко Ігор (3 курс) – бас, Крайчик Роман - баритон, Карпінець Михайло (2 курс) – II тенор, Литвин Володимир (3 курс) – I тенор.

Розпочалась мандрівка ранкового четверга 11 січня. Цього ж дня брати прибули до славнозвісного Вічного Міста Риму, який є відомий не тільки тим, що є столицею Італійської республіки, а й великим культурним феноменом світу. В цьому місті знаходяться три громади УГКЦ, в одній з яких наші мандрівники зупинились, а саме в Соборі cвятої Софії, спорудженої наприкінці 60-х років XX століття патріархом Йосифом (Сліпим). Цей храм є центром духовного життя українців та всіх вірних східного обряду у Римі.

Зустріли наших подорожніх о. Марко Семеген, ректор Прокатедрального собору святої Софії у Римі, голова товариства "Свята Софія", віце-ректор собору о. Андрій Солецький, та спільнота сестер Чину св. Василія Великого, які служать та трудяться в домі. Впродовж п'яти днів у Римі брати супроводжували різдвяні богослужіння піснеспівами та виступали з концертною програмою колядок для місцевого духовенства та української громади.
12 січня брати мали можливість побачити культурну спадщину Вічного Міста, історичний екскурс якого провів префект о. Василь, який саме в цьому місті отримав науковий ступінь ліценціяту. Одним із важливих епізодів цього дня стали відвідини семінаристами найбільшої християнської церкви у світі - Собору святого Петра у Ватикані. Ватикан є резиденцією Папи Римського, найменшою у світі незалежною державою, анклавом посеред Риму в Італії. Після приватної молитви та оглядин величного собору братія мала змогу на площі св. Петра виконати декілька колядок у присутності українських громадян.

Не могли брати оминути Папську Українську колегію св. Йосафата, у якій здобувають науковий ступінь випускники нашої семінарії. Квартет із Дрогобича заколядував у каплиці колегії чотири колядки, кожну з яких завершував віншуванням. А відтак продовжились оглядини визначних місць Риму, зокрема, ще однієї з чотирьох головних базилік Риму – церкви Санта Марія Маджоре. Під кінець насиченого дня братія побачила ще кілька архітектурних пам’яток: статую Капітолійської вовчиці, яка вигодовує молоком двох немовлят – Ромула і Рема, легендарних засновників міста; Римський Форум - площу в центрі Стародавнього Рима; Фонтан Треві – найбільший фонтан у Римі, заввишки 25.9 метрів та 19.8 метрів завширшки; Колізей ¬– найбільший амфітеатр Стародавнього Риму.

13 січня, перед празником Обрізання Господа нашого Ісуса Христа, святкуванням старого-нового року та святом святого Василія Великого, владика Діонісій (Ляхович), апостольський візитатор для українців в Італії, очолив Велику вечірню з Литією у Соборі святої Софії. Брати супроводжували богослужіння піснеспівами, а опісля за спільною трапезою колядували для монаших згромаджень нашої Церкви.

Ще одним радісним моментом для братів була можливість побувати на папській месі, яку очолив Папа Франциск 14 січня у Ватикані, з нагоди Всесвітнього дня мігранта і біженця. Пополудні Папа зустрівся з вірними на молитві «Ангел Господній».

Ближче до вечора у Соборі св. Софії була відслужена Божественна Літургія, опісля якої відбувся святковий концерт коляди для парафіян, який продемонстрували наші брати. Після святкової трапези о. Марко Семеген провів для братії історичний екскурс в музеї Патріарха Йосипа (Сліпого).

Наступний день у Римі став останнім для братів на цих вакаціях. Маючи в своєму активі трішки вільного часу братія встигла побачити ще дві великі базиліки – Латеранську та Базиліку святого Павла за мурами. Опісля о. Василь показав братам Папський Латеранський університет – навчальний заклад, у якому він здобував науковий ступінь. Брати мали нагоду заколядувати ректорові університету - єпископу Енріко даль Коволо, який був приємно вражений почутим, а відтак запросив в майбутньому братів вступати до даного навчального закладу.

16 січня семінаристи із різдвяною програмою вирушили на північ Італії до регіонів Венетто та Ломбардія, несучи й туди радісну звістку про Христове Різдво. По дорозі братія мала можливість побачити архітектурні пам'ятки міста Верона, після чого вирушила до культурної столиці Італії міста Мантова. Подорожніх радо прийняли у латинській семінарії, ректором якої є дон Лоренцо. Там брати проживали впродовж 2-х діб. У місті вони відвідали нашу громаду, капеланом якої є о. Тарас Галавай. В храмі відбулась Святкова Літургія з нагоди празника Богоявління. Семінаристи супроводжували богослужіння піснеспівами та співали концерт колядок. По завершенні богослужіння семінаристи погостювали в оселі о. Тараса, а згодом оглянули культуру та краєвиди міста. Відтак повернулись до семінарії, де також співали колядки для латинських спудеїв та ділилися одні з одними своїм досвідом. Місцеві семінаристи виявили неабияке бажання найближчим часом відвідати нашу семінарію.

18 січня братія побувала у невеличкому містечку Остілья, де колядувала для братів францисканців та знайомих отця. Наступним місцем зустрічі стало місто Феррара, в якому місіонери зупинились на два дні в ще одній латинській семінарії. Ректором даної семінарії є дон Емануеле Запатерра. В перший день брати вирушили до міста Ровіго, щоб принести радісну звістку нашій громаді. Там їх зустрів о. Олександр Супрунко, який є капеланом місцевої громади та громади міста Феррара. У храмі була відслужена Святкова Літургія, опісля якої брати заспівали святковий концерт. За таким принципом відбулась Літургія наступного дня у місті Феррара. Заключний концерт на півночі брати продемонстрували на кінець свого гостювання у семінарії Феррари, на якому були присутні архієпископ Феррари Джан Карло Перего та єпископ Мантови Марко Буска.

А вже наступного дня, 22 січня, мандрівники поїхали до незвичайного міста Європи, яке заворожує серця не одного подорожнього - це Венеція, місто на воді з унікальною архітектурою. Саме це місто стало заключним для них у цій подорожі, адже вже пізнього вечора вони з незабутніми враженнями та позитивними емоціями вирушили до рідної України.

Джерело: сайт ДДС

Теми: семінарія

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори