SDE

«Київська церковна традиція єднає українців», ‒ головний акцент зустрічі голів єпархіальних комісій УГКЦ для сприяння єдності християн

06 жовтня 2017
Друк E-mail
www.ecumenism.com.ua
Під час зустрічі голів єпархіальних комісій УГКЦ для сприяння єдності християн прозвучало чимало цікавого. У місті Дрогобич, куди з’їхалися відповідальні за екуменічний рух особи з України та Європейського Союзу, відбулася жвава дискусія на тему «Ідеї єдиної помісної Церкви в Українській Державі», яка зродила багато нових запитань і тверджень.

Так, у стінах Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка професор Юрій Підлісний, керівник програми УКУ «Етика-Політика-Економіка», переконував, що Церква не може бути відділеною від суспільства. Тому кожен, хто вважає себе громадянином України, є творцем її суспільного життя. При цьому не слід забувати, що кожен громадянин, який, без сумніву, є будівничим держави, має свою ідентичність та релігійне переконання, і держава зобов’язана сприяти вільному його волевиявленню.

Протоієрей Михайло Димид, доктор канонічного права, розпочав свій виступ із досить цікавих та актуальних запитань, які спонукали учасників до роздумів над католицькістю християнства (як західного, так і східного), адже не секрет, що всі православні Церкви вважають себе також і католицькими (або кафоличними, залежно від грецької транслітерації). Аудиторію цікавило, чи є відмінності між католицькістю Східних Католицьких Церков (зокрема УГКЦ) та католицькістю православних Церков? Чи сьогодні будь-яка православна (конфесійно) Церква має право і можливість самостійно прийняти рішення об’єднатися з католицькою (конфесійно) Церквою і які можливі наслідки такого рішення для повноти православ’я чи католицизму? Чи Церкви в Україні сьогодні є одна для одної конкурентами чи, навпаки, сестрами у вірі, які покликані до спільного свідчення науки Ісуса Христа і творення бажаної єдиної помісної Церкви?

Протоієрей Мирон Бендик, ректор Дрогобицької духовної семінарії УГКЦ, звернув увагу учасників круглого столу на вже наявні пропозиції УГКЦ до інших конфесій щодо можливої практичної єдності Христової Церкви. Була згадана ідея Блаженнішого Любомира Гузара розпочати діалог над можливістю спільного співслужіння (сопричастя) між українськими Церквами ‒ спадкоємицями Володимирового Хрещення. Незважаючи на те, що пропозиція не була підтримана іншими Церквами, доповідач переконував, що не можна зневірюватися, але, навпаки, слід ще більш ретельніше шукати можливі механізми майбутньої єдності християн. На жаль, поки що не знайдено жодної моделі об’єднання, яка була б прийнятною і гідною для усіх чотирьох українських конфесій, що колись належали до єдиної Київської митрополії.

На завершення учасники зустрічі подякували доповідачам за змістовні доповіді та побажали продовжити дискусію над майбутнім розвитком розуміння Київської традиції та спільного свідчення своєї віри, яка бере свій початок від рівноапостольного князя Володимира.

Комісія УГКЦ для сприяння єдності християн
ecumenism.com.ua

Теми: екуменізм

banner

Архів
^ Догори