SDE

На Старосамбірщині відбулась міжнародна конференція [фото]

02 грудня 2016
Друк E-mail
Фото Марії КУЗЬМИН
Два дні поспіль минулого тижня на Старосамбірщині працювали професори та доктори богослов’я, історичних, психологічних, юридичних, філософських, педагогічних наук, духовенство та громадські активісти, письменники та посадовці. А мета, заради якої зустрілося таке поважне товариство – актуальна і важлива – міжнародна конференція «Відродження гідності людей «золотого віку» в українському суспільстві».

На конференцію були запрошені керівництво та представники установ соціальної сфери  району, отці-декани Старосамбірського та Добромильського деканатів УГКЦ, представники відділу освіти та інших установ району.

Серед організаторів заходу (а це Академія Поморська у Слупську; ДПС “Витанія” (Люблін); БФ “Спільнота Золотого Віку”; Навчально – Науковий Інститут Права та Психології Національного Університету “Львівська Політехніка”; Інститут Психології Люблінського Католицького Університету Івана Павла ІІ; Комісія УГКЦ у справах родини; Українське Богословське Наукове Товариство), компанія “EKO – Oптіма” та Старосамбірська районна рада.

Відкрила конференцію та побажала плідної та гарної роботи і приємного відпочинку на Старосамбірщині голова районної ради Тетяна Терлецька:

-Тішуся, що зі Старосамбірщини починається трирічна експериментальна програма «Шануй Батька і Матір» , де одним з головних пунктів  програми є відродження гідності людей «Золотого віку». Нам, молодим, які хочемо осягнути все і відразу, дуже важливо зрозуміти, що люди «золотого віку» - це скарбниця народної мудрості, невичерпна криниця досвіду, який і до нас приходить з роками. Тож хай напрацювання конференції приносять добрі результати.

Модератором конференції була пані Анна-Єва Боднар, ведучий отець Богдан Тимчишин. Пані Анна зачитала лист-привітання від митрополита Львіського Ігоря, а отець-декан Старосамбірський Михайло Николин – від владики Самбірсько-Дрогобицької єпархії Ярослава Приріза.

Отож, змістовні та щирі виступи і доповіді науковців та священиків, цікаві зустрічі, дискусії і робота в групах – все це було для того, аби напрацювати спільно – Церква і Держава – пропозиції для реалізації програми та окреслити шляхи, які потрібні для того, аби подарувати щасливу осінь життя старшим людям. Бо ж тепер буревії сьогодення  роблять старість тривожною. Ніде правди діти, але дуже часто спостерігається байдужість до людей «золотого віку», економічна і соціальна незахищеність, мізерні пенсії, дорожнеча ліків, брак уваги близьких людей, хвороби і немічність – все це ранить серця людей осені. Багато старших людей відчувають себе потрібними та оточені ласкою і турботою рідних та близьких, але нашою спільною проблемою є те, що є інша частини цих людей, які вважають, що вони забуті Богом і людьми.

Наш Старосамбірський район адміністративно включає в себе 115 населених пунктів, з яких 3 міста, 2 селища та 110 сіл, в яких орієнтовно проживає 78 000 тисяч осіб. З цих 78 тисяч близько 38% особи “Золотого Віку”, тобто майже 30 000 тисяч. Із цього числа, частину людей можна зустріти в громадському транспорті, на вулицях міст, дачах, городах, зібраннях – одним словом ведуть активне життя, не дивлячись на свій вік. Однак іншу частину з цих 30 000 ми не зустрічаємо, не спілкуємось, вони, немов би випали з життя за життя. Вони часто не мають можливості подолати відстань, що є більшою за межами порога власного житла.

Люди різних професій, які впродовж двох днів працювали на конференції, понесли в свої середовища розуміння та усвідомлення, що люди «золотого віку» повинні вважати себе не покинутими і забутими, а потрібними, а в кращому випадку – затребуваними.

Також у часі конференції також обговорено питання кваліфікації та вишколу соціальних працівників і проблему синдрому професійного вигорання. Серед численних доповідачів конференції був і виходець з нашого району, депутат Львівської обласної ради 5 скликання, екс-голова Старосамбірської районної ради (2005-2006 рр.), голова ГО «Народня справа» та активіст ГО «Старосамбірщина-3000» Олег Паска.

Започаткований проект продовжить свою роботу 5 грудня у Старому Самборі. Для представників місцевих громад також заплановані тематичні конференції, круглі столи також у Стрілках, Хирові та Добромилі.

Марія КУЗЬМИН

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори