SDE

У Дрогобичі презентовано посібник для допомоги у створенні парафіяльних рад "Ідіть і ви в мій виноградник"

30 листопада 2016
Друк E-mail
Посібник "Ідіть і ви в мій виноградник"
29 у Дрогобичі на зустрічі протопресвітерів відбулось представлення посібника "Ідіть і ви в мій виноградник", призначеного для допомоги у створенні парафіяльних рад і формації їх членів.

Зазначимо, що на загальноцерковному рівні презентація посібника відбулась на початку листопада. Участь в презентації взяли автори статей, які увійшли до посібника. Це о. Володимир Ждан, о. Михайло Гарват, о. Миколай Фредина, о. Богдан Грушевський, Назарій Петрів. Вони коротко розповіли про перспективи застосування посібника в житті парафії.

Презентацію модерувала Ольга Сорока, упорядник посібника "Ідіть і ви в мій виноградник". Зустріч завершилася молитвою до блаженного Володимира Прийми, покровителя всіх мирян в УГКЦ.

Від Самбірсько-Дрогобицької Єпархії участь у презентації взяли - прот. Любомир Митник, Голова Комісії у справах мирян та бр. Андрій Сов’як, секретар єпископа-помічника.

Посилаючи своїх учнів проповідувати Царство Боже, Ісус до них промовив: «Жнива великі, а робітників мало. Просіть, отже, Господа жнив, щоб послав робітників на свої жнива» (Лк. 10, 2). Водночас бачимо запрошення нас до праці: «Ідіть і ви в мій виноградник» (Мт. 20, 4). Ісус пропонує разом із ним розбудовувати Боже Царство, яким є Церква вже тут, але ще не в повноті звершена. Сам Господь нам підказує, щоб ми не боялися кликати робітників до такої співпраці в наших парафіях. Для цього, звичайно, потрібне заохочення: «Що буде по справедливості, дам вам» (Мт. 20, 4). Найкращою винагородою для людей є не матеріальні блага, а спільнота, зібрана навколо Христа, парафіяльна спільнота і успішна співпраця парафіян у ній, де кожен може реалізувати свої Богом дані дари, служити Богові та ближнім своїми талантами.

Парафія як спільнота спільнот є настільки складним організмом, що вимагає надзвичайно великої праці. Важливо, щоб розбудова парафії не лягала на плечі одного лише пароха, але плекала співпрацю духовенства та мирян. Зрозуміла річ, що таке важливе завдання можуть виконувати лише зрілі, духовно і морально сформовані особи. Для цього всі покликані до парафіяльної спільноти мають дбати про духовний зріст та усвідомлення відповідальності.

Одним із напрямків діяльності Комісії УГКЦ у справах мирян є формація мирян, тому комісія систематично збирає, опрацьовує та укладає відповідні матеріали. ЇЇ цьогорічна праця полягає в проведенні серії зустрічей із членами парафіяльних рад у всіх єпархіях та екзархатах нашої Церкви в Україні. Цей посібник є першою спробою зібрати найнеобхідніші матеріали для створення парафіяльної ради та для початкової формації її членів. Саме тому в ньому містяться як теоретичні, так і практичні розділи із відповідними додатками документів Церкви. Даний посібник не ставить за мету лише передрук існуючих матеріалів, натомість обрано найнеобхідніші частини із тих чи інших напрацювань Церкви. Ціллю є надати душпастирю та мирянам інструмент для створення та функціонування спільноти парафіяльної ради.

Спершу посібник розглядає природу і місію Церкви та парафії. Це важлива тема з огляду на потребу формування свідомості служіння Христові у Його Церкві через парафію. Розвиток парафіяльної спільноти залежить від рівня свідомості її членів, а головним чином тих, які є членами парафіяльної ради. Від них залежить співпраця в проголошенні Доброї Новини, освяченні, служінні, плануванні, управлінні, формації. Усвідомлення природи і місії Церкви загалом та парафії зокрема приводить людину до готовності брати на себе відповідальність. Для прикладу, паламар тоді починає розуміти, що він не просто відчиняє двері храму чи подає кадило, коли усвідомлює, що тим він служить самому Христу і спільноті, яка зібрана навколо Нього, тому кожного він буде зустрічати як Христового учня. Дяк, відповідно, зрозуміє, що він не просто читає чи співає якісь тексти, але сам ними молитиметься та й іншим буде старатися донести богонатхнення, виразно, чітко й голосно їх виконуючи. Скарбник стане не лише збирати і зберігати пожертви, не тільки дбати про зовнішню красу храму, але у співпраці з усією парафіяльною радою дбатиме про розвиток цілої спільноти: катехизацію дітей, молоді, старших, допомогу тим, хто потребує. Зрештою, й сам священик наново має запалюватися ревністю служіння Христові, відновлювати щодня обітниці свого покликання до священства. Тоді він буде ревно перейматися усіма ділянками життя парафії, буде провідником і добрим управителем у тій частині Христового Виноградника, яка йому довірена. А тому служіння в Церкві – це не приватна справа, а діло Боже, діло спасіння.

Далі книга пропонує короткий нарис історії нашої Церкви. Адже багато навіть практикуючих християн не знають історії своєї Церкви. Цим незнанням часто можуть скористатися недоброзичливі до Церкви особи. Тому важливо, щоб формація членів парафіяльних рад включала знання історії своєї Церкви, яка є драматичною і цікавою, мученицькою і важкою, і водночас славною, оскільки відображає дорогу Христа: через хрест до воскресіння.

Також посібник пропонує детально розглянути стратегію нашої Церкви «Жива парафія – місце зустрічі із живим Христом», до втілення якої закликає Блаженніший Святослав разом із Синодом єпископів. Напрацювання авторів статей презентують опис організаційної структури парафії та її форми управління через парафіяльну раду, яка складається із двох частин: пастирської (пасторальної) і економічної (фінансової).

Важливим елементом є процес створення парафіяльної ради через проведення парафіяльного собору та спільне планування майбутнього парафії. Саме активна участь мирян у житті своєї парафії та співпраця мирян із своїм духовним проводом принесе рясні плоди не тільки для місцевої громади, а й всієї Церкви, держави загалом.

Посібником запропоновано план проведення зустрічі з молитовним читанням Святого Письма, ознайомленням із документами Церкви, пасторальним та економічним плануванням. Саме регулярні зустрічі парафіяльної ради дадуть можливість укріпити парафіяльну спільноту як єдиний організм, який разом може молитися, думати, спілкуватися, оцінювати, планувати, діяти. Лише після цього стане можливою і реалізація іншого важливого завдання – побудови «нашої рідної Хати-Батьківщини», як писав великий митрополит Андрей Шептицький («Як будувати рідну Хату»).

У додатках поміщені корисні ресурси для розбудови, розвитку, зросту парафії. А саме запропонований Чин поставлення в церковне братство (як варіант обіцянки членів парафіяльних рад), іспит сумління доброго парафіянина, текст парафіяльного правильника, статути пастирської та економічної рад, план зустрічі парафіяльної ради, правила проведення молитовного читання Святого Письма, уривки Листа Конгрегації Віровчення «Церква омолоджується» та інші.

                                                       ***

Ієрей Василь Білаш, голова Комісії у справах мирян УГКЦ, поділився деякими корисними порадами щодо організації зустрічі парафіяльної ради, наголосивши на важливості молитви та читанні Святого Письма. Звертаючись до священиків та мирян він зокрема сказав:

«Дорогі миряни, члени парафіяльних рад, паламарі, дяки, скарбники, дзвонарі, старші брати і сестри, катехити, голови мирянських спільнот! Не бійтеся, але відгукніться на заклик Христа, відгукніться на заклик Глави та Отця нашої Церкви Блаженнішого Святослава, щоб йти до праці у Божий виноградник, брати на себе відповідальність, обов’язки у своїй парафії, проявляти ініціативу, пропонувати і сумлінно виконувати все те, що будує громаду, що будує Христову Церкву загалом. Всечесні отці, парохи, адміністратори, сотрудники! Не бійтеся довірити мирянам служіння Христові у Його винограднику, бо всі ми є співпрацівниками, покликаними Господом. Стараймося дбати про часті зустрічі, на які скликає нас сам Господь, де скеровує нас своїм Святим Духом у молитві, читанні, плануванні, у праці і відпочинку.

Дорогі члени парафіяльних рад, потрудімося іноді й понад нашу силу, «бо час короткий» (1 Кор. 7, 29), а Господь не забариться із винагородою: Вже і жнець бере свою нагороду, плоди збирає для життя вічного, – щоб сіяч із женцем укупі раділи (Ів. 4, 36).

Нехай Господь у цій ревній праці, у створенні парафіяльних рад, їх зустрічах, плануванні, скріплює всіх нас дарами Свого Святого Духа!»

 

Теми: Комісія у справах мирян

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори