SDE

Владика Ярослав: Святий Дух продовжує історичну присутність Христа у світі

01 червня 2015
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
31 травня, на свято П’ятидесятниці, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив святкову Божественну Літургію в Катедральному храмі Пресвятої Тройці м. Дрогобича.

Звертаючись під час проповіді до вірних, владика Ярослав сказав: "Зіслання Святого Духа - це наче вінець і печать на ділі спасіння людського роду, що його звершив Ісусу Христос". Під час святої П’ятидесятниці сам Святий Дух помазує апостолів на проповідників Христового Благовісті. У день Зіслання Святого Духа народжується Христова Церква, а Святий Дух починає її провадити, просвічувати, освячувати. По сьогоднішній день Він зберігає її на дорозі правди і ворота пекельні її ніколи не подолають.

Небесний Утішитель є найціннішим скарбом християнина. "Святий Дух є найбільшим даром Бога людині, а саме найвищим свідченням Його любові до нас – любові, яка конкретно проявляється як «так» життю, яке Бог бажає кожному своєму створінню", - сказав владика Ярослав. Завдяки силі Духа Євангелія Ісуса стає «доброю новиною для бідних, звільненням для полонених, прозрінням для сліпих...» (Лк. 4,18), першочерговим завданням Церкви. Кожен віруючий є плодом цієї місії Церкви і несе в собі "печать любові Отця до Ісуса Христа, якою є Святий Дух".


Далі владика Ярослав сказав: "Святий Дух – це передовсім духовна присутність воскреслого Ісуса в Церкві, присутність, яка в інший спосіб продовжує Його історичну присутність". Ця Присутність в таємничий спосіб також є третьою Особою Пресвятої Тройці. Він є душею Церкви. «Без Святого Духа Бог - далекий, Христос належить минулому, Євангеліє є віджилою книгою, Церква – звичайною організацією, влада – домінуванням, навчання – пропагандою, а християнська поведінка – моральністю невільників. Проте в Ньому воскреслий Христос стає присутнім, Євангеліє становить живу силу, Церква є тринітарною спільнотою, влада – визвольним служінням, навчання – П’ятидесятницею, літургія – спомином і обітницею, а людські діяння – освяченими», - додав проповідник.

Наприкінці проповіді єпископ побажав вірним, щоб свято П’ятидесятниці стало для них святом нової надії, нового оживлення, святом присутності Святого Духа, днем і моментом їхнього наближення до Бога.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори