SDE

Владика Ярослав під час ювілейних святкувань на Старосамбірщині: "Св. Володимир Великий і сам пережив власне Хрещення як духовне свято, і зі своїм народом захотів поділитися радістю від того, що знайшов внаслідок своїх духовних пошуків" [фото]

29 липня 2013
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Посвячення памятного каменю з нагоди святкувань 1025-ліття Хрещення Руси-України у с. Спас на Старосамбірщині
28 липня, на свято св. Володимира Великого, у с. Спас на Старосамбірщині відбулись святкування з нагоди 1025-ліття Хрещення Руси-України. Варто зазначити, що цього року парафія св. верховних апостолів Петра й Павла с. Спас святкує 100-літній ювілей місцевого храму.

Урочисті святкування розпочались богослужінням утрені в місцевому храмі. Відтак духовенство та вірні урочисто зустріли владику Ярослава (Приріза), єпископа Самбірсько-Дрогобицького. У храмі архиєрей відслужив чин освячення нового престолу, на якому відбулась святкова Божественна Літургія. Єпископу співслужили о. Михайло Николин (декан Старосамбірський), о. Василь Тарнавський (настоятель місцевого храму), а також священики Старосамбірського деканату.

Виголошуючи проповідь, владика Ярослав перегорнув сторінку з історії в минуле і пригадав усім присутнім св. апостола Андрея Первозванного, папу Климентія, князів Аскольда і Дира, княгиню Ольгу – осіб, які внесли вагомий вклад у те, щоб наші предки в період князювання Володимира Великого могли охреститись і об'єднатись в один християнський народ, а також події, які історично склались внаслідок цього. Також владика звернув увагу на те, що ця «... історія допомагає нам краще зрозуміти Божу мудрість, бо такою історією Господь провадив свій вибраний народ. Ми знаємо її як історію спасення, історію воплочення Божого Сина. Тому повертаючись у минуле і згадуючи історію Хрещення України, сьогодні ми в особливий спосіб дякуємо за Божу мудрість, яку Господь проявив нам через свого слугу рівноапостольного князя Володимира» (див. повний текст проповіді).

Наприкінці Святої Літургії о. Михайло Николин (декан старосамбірський) зачитав звернення Блаженнішого Святослава (Глави УГКЦ) до всіх вірних УГКЦ та людей доброї волі з нагоди 1025 річчя Хрещення Руси-України.

Після завершення Літургії владика Ярослав привітав духовенство та вірних із знаковим ювілеєм. Єпископ передав мешканцям села Спас вітання від їхнього співкраянина владики Івана (Мартиняка), митрополита Перемишльсько-Варшавського. Після цього з нагоди єпископ вручив подячні грамоти о. Василю Тарнавському в знак подяки за дбайливе душпастирське служіння; о. прот. Михайлу Николину, духовенству та мирянам Старосамбірського деканату за відданість рідній Церкві, ревність і наполегливість у розбудові церковного життя; Оресту Бігановському - за великий особистий жертовний внесок для відновлення парафіяльної святині; Володимиру Бачинському - за щиру підтримку УГКЦ на Старосамбірщині.

Опісля відбувся хресний процесійний хід на річку Дністер, де відбувся чин освячення води, під час якого велика кількість мирян знаходились в річці, повертаючись і згадуючи, як це відбувалось в давнину. В кінці звершувався Чин віднови хресних обітів. На завершення поблизу моста відбулось відкриття та освячення Пам'ятного каменя і меморіальної таблиці на честь відзначення у цьому селі 1025 річчя Хрещення Київської Русі-України. Але святкування на цьому не закінчились, бо попереду усіх чекав святковий концерт, приготований мешканцями села.

Додамо, що в рамках ювілею 1025-ліття Хрещення Руси-України відбувся районний захід «Дзвони християнства». На дзвіницях усіх храмів населених пунктів Прикарпаття одночасно з 15 год. до 15.10 год. дзвонили в церковні дзвони.

P7280570Владика Ярослав та священики Старосамбірського деканату
поруч з Пам'ятним каменем

Як відзначають учасники святкувань, присутність архиєрея, велика кількість духовенства, святково прибрана церква, урочисте національне вбрання присутньої молоді, зворушливе святкування на березі Дністра - усе це залишило незабутні спогади у пам'яті жителів с. Спас та мешканців Старосамбірщини.

Зазначимо, історія парафії с. Спас сягає сивої давнини і саме звідси бере свій початок Самбірська єпархія (Див. детальніше про історію Сабірської єпархії). З грамоти князя Лева Даниловича, виданої у Львові 12 січня 1292 р., довідуємося, що князь Лев на місці старої дерев'яної церкви, яка була знищена набігами монголо-татар, збудував нову муровану церкву. Він також за згодою перемишльського єпископа Іларіона перетворив її на самбірську кафедральну з новообраним єпископом Євфимієм. У ХІІ ст. самбірська єпархія була самостійною і мала своїх єпископів, які перебували у Спаському монастирі.

За повідомленням
Лілії Левицької

ФОТОРЕПОРТАЖ

Світлини Лілії Левицької та Прес-служби СДЄ


Теми: Старосамбірський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори