SDE

Глава УГКЦ у Бориславі під час академії присвяченій Патріарху Йосифу: "Радянська система на землях України могла все поламати... , але вона не могла знищити віруючої людини" [фото&аудіо]

23 грудня 2012
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Міський палац культури, м. Борислав
21 грудня, увечері, в Міському палаці культури м. Борислава відбулась Урочиста Академія та концерт духовної музики, які були присвячені 120-річчю з дня народження Патріарха Йосифа (Сліпого). Участь у заході взяв Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, який 21-22 грудня відвідав м. Борислав. Серед присутніх на академії був владика Ярослав (Приріз), місцеве духовенство УГКЦ, представники міської влади та інтелігенція міста.

Про постать Патріарха Йосифа своїми думками поділився владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький. Архиєрей охарактеризував Патріарха Йосифа як науковця, душпастиря та сподвижника єдності Церкви і народу. Незважаючи на те, що Патріарх лише 5 місяців зміг бути Предстоятелем УГКЦ на своїй рідній землі, він дбав про свою Церкву, пишучи численні послання з неволі до свого духовенства та вірних. "Його пастирське слово пробивало більшовицькі мури і лунало як в Україні, так і на поселеннях", – додав владика Ярослав.

Про пророче бачення УГКЦ присутнім розповів о. д-р Мирон Бендик. "За те, що Патріарх Йосиф бачив уперед, мав візію, і відтак скеровував Церкву згідно з цією візією, ми звемо його Мойсеєм, великою людиною, богословом", – зазначив ректор Дрогобицької духовної семінарії.

Д-р Олег Турій, проректор Українського католицького університету, представив історичні штрихи з життя Патріарха Йосифа на основі свідчень зібраних Інститутом історії Церкви в рамках дослідницького проекту "Жива історія Церкви". На сьогоднішній день наукова інституція має близько 2000 інтерв'ю з живими очевидцями підпільної УГКЦ. Доповідач розповів також про малознану брошуру, яка була видана єпископом Йосифом (Сліпим) у 1943 році під назвою "Правила сучасного душпастирства". У ній мабутній Глава УГКЦ подав важливі поради як діяти душпастирю у часи, коли Церква буде переслідувана, або навіть заборонена в Радянському Союзі.

У підсумковому слові Блаженніший Святослав так охарактеризував постать свого великого Попередника: "Радянська система на землях України могла все поламати... , але вона не могла знищити віруючої людини. І це був секрет цієї криці – цього незламного мужа і отця нашої Церкви, ім'я якому - Патріарх Йосиф". Жителям Борислава Глава УГКЦ побажав наслідувати чесноти Патріарха Йосифа (Сліпого): "Хочу вам щиро побажати: найперше, в будь-яких обставинах бути великими оптимістами, так як був Патріарх Йосиф, бажати великого, так як бажав він, і водночас бути віруючими людьми, як віруючою людиною був він".

У міжчасі доповідей перед присутніми виступили творчі колективи та співочі таланти Борислава. Наприкінці академії Володимир Фірман, мер міста, вручив Блаженнішому Святославу, владиці Ярославу та о. д-ру Роману Василіву, декану Бориславському, пам'ятні подарунки. На завершення о. Роман Василів висловив щиру подяку Главі УГКЦ за його візит до "Міста нафтовиків".

о. Олег Чупа,
Прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

АУДІОЗАПИСИ

Слово владики Ярослава (Приріза)

Доповідь о. д-ра Мирона Бендика

Доповідь д-ра Олега Турія

Слово Блаженнішого Святослава

Теми: Блаженніший Святослав, Йосиф (Сліпий), Бориславський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори