SDE

У Дрогобичі відбувся вечір пам'яті Патріарха Йосифа Сліпого

26 лютого 2012
Друк E-mail
Фото Комісії у справах молоді
Співробітник музею «Дрогобиччина» Марія Головкевич представляє стенд «Репресована Церква»
22 лютого в приміщенні Центру душпастирства молоді відбувся вечір, приурочений 120-тій річниці з дня народження Патріарха Йосифа Сліпого. Його організаторами стали працівники Комісії у справах молоді, музею «Дрогобиччина» та Дрогобицького державного педагогічного університету ім. Івана Франка.

Вечір розпочався з молитви та слова голови Комісії о. Олега Кекоша, який звернувся до молоді словами «Пастирського послання Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви до вірних з нагоди 120-літнього ювілею Патріарха Йосифа (Сліпого)».

Переглянувши уривки з фільмів «Патріарх. Життя Йосифа Сліпого» та «Молитва за Україну», присутні мали можливість документально досвідчити, якою людиною був і залишається для нас Патріарх Йосиф Сліпий.

Молодь уважно слухала і доповідь старшого наукового співробітника музею «Дрогобиччина» Марії Головкевич, яка представила стенд «Репресована Церква». Висвітлюючи тему репресованої церкви, працівник музею зокрема зупинилася на важливих та цікавих фактах цього періоду. Адже у страшні роки червоного терору саме священики УГКЦ, на її думку, були тими духовними генералами, які благословляли на боротьбу, вселяли в народу впевненість та надію, були капеланами, а при потребі навіть брали у руки зброю. Марія Головкевич вказала й на цікавий факт, що разом із Митрополитом у сибірських таборах відбували каторгу двоє дрогобичан – Ярослав Шевчук та Антін Стефанишин. Останній, зокрема, згадував, що Митрополит перед усіма поводився «не як в'язень Сліпий, а як Митрополит Йосиф (Сліпий)». Також розповіла про замордованих священиків Дрогобиччини, про репресованих католицьких ієрархів та дрогобицьких священомучеників. Як наочний приклад провела паралель моральних, матеріальних та фізичних втрат УГКЦ на етнічній території України у період боротьби та репресій.

Ведучі підсумували: «Життя Йосифа Сліпого — гранично переконливий доказ того, що Українська Соборна Самостійна Держава є неможливою без незалежної Української Церкви. Яскравим прикладом цьому є життя Великого Патріарха, Патріота та Українця».

за повідомленням
Марії Гарасимчук 

Теми: Комісія у справах молоді, Йосиф (Сліпий)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори