SDE

В УГКЦ відкрили Рік Патріарха Йосифа (Сліпого)

11 лютого 2012
Друк E-mail
Фото
Патріарх Йосиф (Сліпий)
Під час Синоду Єпископів УГКЦ, який відбувся 8-9 лютого 2012 року в Реколекційно-відпочинковому центрі Львівської архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви в Брюховичах (поблизу Львова) було відкрито Рік пам'яті Блаженнішого Патріарха Йосифа (Сліпого) на честь 120-ї річниці від його народження, яке відзначатиметься 17 лютого.  

 

Про це йдеться в Посланні Синоду Єпископів до вірних з нагоди 120-річного ювілею Патріарха Йосифа (Сліпого).

Єпископи в посланні пригадують, що в Патріарх Йосиф – «живе втілення долі Української Церкви і нашого народу в ХХ столітті – його, як і багатьох інших, було незаконно позбавлено свободи (18 років ув'язнення) збиратися з одновірцями. Його, як і мільйони українців, прирекли на тортури в катівнях НКВД/КГБ і на мучеництво в ГУЛАГу. Але якщо в ув'язненні він був «німим свідком Церкви», то згодом, уже на поселеннях (за межами України), він став голосом «мовчазної Церкви» та її духовною опорою, ніколи не забуваючи про тих своїх земляків, які й далі каралися в неволі».

Владики УГКЦ вважають, що всі ці слова сказані й до нас сьогодні. «До тих, кому доводиться жити в умовах вибіркового правосуддя, дедалі більших обмежень у праві на зібрання й демонстрації, на отримування та поширювання правдивої інформації, у час витіснення національної мови та культури з суспільного життя. В Україні, на жаль, не припиняється лиха традиція зловживання владою і зневажання гідності людини, порушення національних, культурних і релігійних прав, гребування своїм, рідним, що супроводжується погонею за почестями й жадобою влади», – мовиться в документі Синоду.

На думку Синоду, погляди Патріарха Йосифа на національну єдність сьогодні «стають дороговказом», оскільки й зараз є брак єдності стає «нашою національною бідою, коли народ штучно ділять за регіональними, історичними, мовними й культурними ознаками».

У посланні наголошено, що саме завдяки Патріархові Йосифу Церква в діаспорі не просто вижила – вона стала світовою Церквою, без якої сьогодні вже важко уявити собі ландшафт Католицької Церкви у світі.

«Тому й нормативними є для нас сьогодні ті два фундаментальних принципи, якими Патріарх Йосиф охарактеризував церковну самобутність нашої Церкви: перший – сопричастя з Єпископом Рима, і другий – вірність східнохристиянській візантійській традиції», – наголошує Синод.

Тож, єпископи заохочують вірних Церкви молитися за прославу Йосифа (Сліпого) і брати участь у святкових заходах, запланованих Церквою та органами державної влади на цей ювілейний рік, проте найкращий спосіб його вшанувати – «зробити своїми ідеали Патріарха Йосифа».

Джерело: Департамент інформації УГКЦ

Теми: Йосиф (Сліпий)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори