SDE

У Старому Самборі презентували фотоекспозицію “Патріарх Йосиф Сліпий: Бути собою!” [фото]

20 жовтня 2017
Друк E-mail
Фото Лілії ЛЕВИЦЬКОЇ
14 жовтня цього року в сесійному залі районної ради м. Старого Самбора відбулася урочиста академія, присвячена 125-річчю від дня народження патріарха Йосифа Сліпого. Цим заходом організатори привернули увагу старосамбірчан до постаті патріарха Йосифа.

Перед початком урочистої академії усі присутні мали можливість переглянути фільм про життєвий шлях Йосифа Сліпого як великого українці і церковного мужа.

Під час реєстрації усім було роздано фото-пам'ятку Патріарха Йосипафа Сліпого. Зі вступним духовним словом про життєвий шлях ісповідника віри та Отця і Глави УГКЦ Кардинала Йосифа Сліпого звернувся о. Михайло (декан Старосамбірський). Суттєвим доповненням до історичного портрету Йосифа Сліпого стала доповідь Сліпого, листопад 1944 – квітень 1945 рр.». Пані Світлана розкрила мало відомі, незнані аспекти особистості Блаженнішого Йосифа. Саме ці дослідження дають змогу пізнати його насамперед як людину.

Упродовж урочистої академії прозвучали духовні твори у виконанні церковного хору «Дзвони Старого Міста» (регент п. Надія Копач). Учні старосамбірської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 імені Героя України Богдана Сольчаника читали «Заповіт» патріарха Йосифа Сліпого.

На завершення до всіх присутніх звернулися Орест Бонк (голова Старосамбірської районної державної адміністрації) та Тетяна Терлецька (голова Старосамбірської районної ради). Вони висловили щиру вдячність усім, хто долучився до організації та проведення урочистої академії. Особлива подяка лунала до о. Михайла, який доклав усіх зусиль, аби заходи з нагоди 125-річчю від дня народження патріарха Йосифа Сліпого були різноплановими, змістовними та розкрили маловідомі факти з його життя. Після цього о. Михайло закликав взяти в руки фото-пам'ятку Патріарха Йосифа Сліпого, яку отримали під час реєстрації, промовити молитву.

Після урочистої програми охочі могли ознайомитися з новою банерну фотоекспозицію “Патріарх Йосиф Сліпий: Бути собою!”. Експозиція підготовлена Інститутом історії Церкви з нагоди 125-ліття від дня народження відомого церковного діяча та видатного сина українського народу. Вона складається з десяти стендів, які висвітлюють життєвий шлях Йосифа Сліпого як великого українці і церковного мужа. У світлинах і документах виставки відображені основні етапи діяльності патріарха: дитинство в с. Заздрість на Тернопільщині і здобуття освіти, покликання до священства і наукової діяльності, багатолітнє ректорство у Львівській духовній семінарії, вибір на наступника митрополита Андрея Шептицького, переслідування радянською владою, два арешти та 18-річне перебування в таборах ГУЛАГу, обставини звільнення з ув’язнення та переїзд до Рима. Завдяки опублікованим архівним світлинам відображено його участь у засіданнях ІІ Ватиканського собору. Також експозиція висвітлює працю Йосифа Сліпого щодо розвитку духовного та культурно-освітнього життя українців у світі: створення Українського католицького університету в Римі, будівництво собору Святої Софії і поруч з ним пам’ятника Тарасові Шевченку, його численні подорожі для згуртування та підтримки українців «в розсіянні сущих». Тексти на банерах підібрані тематично, це слова Патріарха Йосифа із «Заповіту», що найкраще відображають його життєву позицію та його пророчу візію щодо майбутнього українського Народу та української Церкви. Окрім того, виставка має на меті не лише історично-ілюстративну складову, але й спонукає до аналітичного осмислення новітньої історії України.

Ви напевно задумувались над двома словами з назви цієї фотоекспозиції «Бути собою», над її значенням. Ось як пояснює ці слова Блаженніший Святослав: «На мою думку, бути собою означає бути справжнім. Якщо ти українець – будь справжнім українцем, якщо ти єпископ – будь справжнім єпископом. Якщо ти монах – будь справжнім монахом. Якщо ти патріот – будь справжнім патріотом. Якщо ти християнин – будь справжнім християнином. Гадаю, саме це є змістом цих двох слів».

Саме завдяки таким святкуванням спадщина патріарха Йосифа набирає нового значення, нової актуальності, нового виміру, і тоді вкотре переконуєшся: основи, на яких будував Блаженніший – віра і наука – залишаються понадчасовими. Це фундамент нації, це фундамент Христової Церкви, це фундамент нашого майбутнього.                      

Повідомила Лілія Куцериб-Левицька

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Йосиф (Сліпий), Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори