SDE

У Підбузькому деканаті молитовно вшанували рік Дрогобицьких священномучеників

18 травня 2011
Друк E-mail
15 травня у м. Східниця при парохії св. апп. Петра і Павла відбулось святкування року Блаженних Віталія, Северина та Якима, мучеників Дрогобицьких в межах Підбузького деканату. Напередодні у суботу владика Ярослав (Приріз), єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії, відслужив велику вечірню у співслужінні духовенства деканату. У проповіді архиєрей наголосив на мученицькому подвигу священномучеників, які своєю кровю освятили українську землю та стали предтечами свободи УГКЦ. Після завершення вечірні відбулись нічні чування, зорганізовані місцевими священика, студентами Дрогобицької духовної семінарії та вірними парохії.

У день святкування, неділю, владика Юліян (Вороновський), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Ариєрейську Літургію. Після прочитання Євангелія митр. прот. Тарас Гарасимчук виголосив проповідь з нагоди року Дрогобицьких мучеників. Після завершення богослужінь владика Юліян у зверненні до вірних наголосив, що кожен несе відповідальність за долю Церкви та народу. Відтак прот. Стефан Лутчак, декан Підбузького деканату, подякував Єпископові за спільну молитву, за взірець самопосвяти і відданого служіння та з нагоди ювілею Архиєрея побажав від імені духовенства і мирян деканату Многих і благих літ. Зі свого боку Владика Юліян подякував усій повноті Підбузького деканату за спільну працю і послух та вручив священикам і громадам благословенні грамоти.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Довідка

Дрогобицькі мученики – єромонахи Яким Сеньківський, Северіян Бараник та Віталій – 27 червня 2001 року Божого були зачислені до лику блаженних Католицької Церкви папою Іваном Павло ІІ. Блаженні Яким, Северіян та Віталій були єромонахами василіанського чину та завершили своє священиче служіння мученицькою кончиною у катівнях НКВС м.Дрогобича у 1940-х роках. Після зачислення Дрогобицьких мучеників до лику блаженних було укладено акафіст в їх честь та написано ікону.

27 червня 2010 року Божого у м. Дрогобичі на вул. Є. Коновальця 7 владика Юліян (Вороновський) перший храм в честь блаженних Дрогобицьких мучеників.

Згідно з декретом № 2010/822 правлячого архиєрея кир Юліяна (Вороновського), 2011 рік Божий у Самбірсько-Дрогобицькій єпархії проголошено роком блаженних Дрогобицьких мучеників. Впродовж цього року у кожному храмі єпархії буде виставлено ікону мучеників. У відповідні дні вірні молитимуться акафісти та молебні до Дрогобицьких мучеників.

banner

Архів
^ Догори