SDE

У Дрогобичі відбулась презентація книги про владику Юліяна Вороновського [фото]

06 травня 2011
Друк E-mail
6 травня у конференц-залі Дрогобицької Духовної Семінарії відбулась презентація книги, яка вийшла у світ з нагоди 75-літнього ювілею владики Юліяна (Вороновського), правлячого архиєрея Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Видання розповідає про життєвий шлях єпископа Юліяна, життя якого тісно переплелось зі страждальними сторінками підпільної Української Греко-Католицької Церкви. Своєю назвою – «Нехай буде воля Твоя» - книга завдячує словам Господньої молитви, які викарбувані на гербі владики Юліяна.

«Ніколи не сподівався, що спогади про моє життя коли-небудь стануть причиною до написання книги. Багато фактів з підпільного життя УГКЦ, які наведені у цій книзі досі були нікому ще невідомі,» - зазначив владика Юліян під час презентації.

Варто наголосити, що над книгою трудився колектив авторів. Підставою ж для її написання стали бесіди з єпископом історика Ігоря Бриндака, які згодом опрацював о. Мирон Бендик, ректор Дрогобицької Духовної Семінарії, та о. Михайло Бучинський, редактор газети «Жива вода».

Під час презентації книги о. Тарас Гарасимчук (канцлер єпархії) розповів присутнім становлення владики Юліяна як єпарха Самбірсько-Дрогобицького, про те, як владика з любов'ю та батьківською відкритістю намагався вислуховувати кожного священика та вірного, котрі приходили до нього про пораду.

Ректор Дрогобицької Духовної Семінарії – о. Мирон Бендик – склав слова вдячності архиєрею за його ласкавість та терпеливість у виданні цієї пам'ятної книги: «Я дякую преосвященнішому владиці Юліану, котрий погодився розповісти про своє життя. Адже цією книгою ми вписуємо важливі сторінки з історії нашої Церкви».

Ігор Бриндак, викладач історії Церкви, поділився спогадами про свої студентські роки у Львівській Духовній Семінарії, ректором якої на той час був преосвященніший Юліян. «Покірна та тиха постава владики завжди була для семінаріистів прикладом терпеливого служіння ближньому. Тоді семінарії ще не мала приміщень належно приготованих для навчання та життя. Нам доводилось багато фізично працювати. І що важливо: разом з нами, студентами-семінаристами, фізично працював наш ректор – владика Юліян».

Наприкінці презентації автори висловили сподівання, що книга буде цікавою як для широкого кола читачів, так і для тих, хто бажає детально ознайомитись з історією Української Греко-Католицької Церкви ХХ-ХХІ стт. «Маю надію, що книга про єпископа Юліяна Вороновського незабаром займе належне їй місце серед сучасних українських видань,» - у підсумку сказав Микола Походжай, директор видавництва «Коло», де було надруковано книгу.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Фоторепортаж

banner

Архів
^ Догори