SDE

У с. Стрілки на Старосамбірщині освячено меморіал слави воїнів УПА

07 травня 2010
Друк E-mail
6 травня у селищі Стрілки Старосамбірського району владика Ярослав (Приріз) освятив пантеон «Слава УПА». На привокзальній залізничній станції цього села у братській могилі покоїться прах 232 вояків Української Повстанської Армії. На честь борців за незалежність України упорядковано територію та споруджено меморіальний комплекс.Звертаючись до присутніх, владика наголосив на змісті подвигу полеглих воїнів: "Воїни-повстанці, котрі поклали власне життя задля добробуту власного народу, не побоялися встати на боротьбу з владою, котра нищила їх народ – нищила фізично, бо вбивала по тюрмах і вивозила на заслання; нищила й духовно, бо нав’язувала власні цінності, заперечувала віру в Бога, вбивала священиків і мирян, переслідувала Церкву, заперечувала право мати власну державу, заперечувала право на свободу мислення."
Владика Ярослав відзначив доречність освячення даного меморіалу на свято великомученика Юрія Побідоносця, який, засвідчуючи через смерть віру в Христа, рівно ж переміг безбожну імперську політику тодішньої Римської держави. "Наші воїни-герої були, як і св. Юрій, великомучениками, бо більшість з них загинули через любов до власного народу; подібно як і св. Юрій, вони були Побідоносцями, бо хоч вони і вмирали, та їх справа продовжувалась! Сьогодні ми живемо у Вільній Україні," - підсумував архиєрей.

Цього ж дня відбулось перезахоронення останків 2 воїнів УПА. Зведенням меморіалу опікувалась Львівська залізниця та ряд меценатів, а також адмінстратор місцевої громади УГКЦ прот. Володимир Паращинець. На посвяченні меморіалу був з духовенства були присутні прот. Михайло Николин (декан Старосамбірський), прот. Микола Витівський (Голова Єпархіальної Катехитичної комісії) та священики Старосамбірського деканату. Участь у відкритті пантеону слави взяли також представники влади, а такоє члени крайових братств ОУН-УПА.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

banner

Архів
^ Догори