SDE

Владика Ярослав у Самборі: Свято Успення відображає радісну впевненість у тому, що після Воскресіння Ісуса Христа смерть не має остаточної влади над людиною [фото]

07 вересня 2023
Друк E-mail
28 серпня, на празник Успення Пресвятої Богородиці, храм Різдва Пресвятої Богородиці м. Самбора відвідав владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький. У співслужінні о. Богдана Добрянського (декана Самбірського і адміністратора парафії) та місцевого духовенства архиєрей очолив святкову Божественну Літургію.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що ведені любов’ю до Пресвятої Богородиці, прославленої у Самбірській іконі, цьогоріч вірні зібрались для того, щоб осмислити важливу подію з Її життя – Успення − і випросити через заступництво Богоматері благодать Божу для нашого народу, держави, доблесного українського воїнства, щоб Пресвята Богородиця захистила їх Своїм могутнім омофором і вимолила у Свого Сина, а Господа нашого Ісуса Христа, перемогу над агресором московії і справедливий мир для України (див. повний текст проповіді).

Відтак єпископ зауважив, що підставою для святкування празника Успення Пресвятої Богородиці є традиція Церкви, яка від апостольських часів засвідчує, що коли Діва Марія закінчила Своє земне життя, Її тіло й душу Ісус Христос забрав до неба. "Святий Йоан Дамаскин пояснює нам це таїнство прослави Пречистої Богородиці, кажучи: «Годилося, щоб Той, Хто зберіг Її дівицтво при Своїм народженні, зберіг Її тіло нетлінним по смерті. Годилося, аби Та, що в обіймах Своїх носила Творця як Дитя, перебувала в небесних палатах. Годилося, аби Та, Яка бачила Свого Сина на хресті та серце Якої прошив меч болю, що його не зазнала Вона при народженні Ісуса Христа, оглядала Його, що сидить по правиці Отця»", - сказав проповідник.

Далі владика Ярослав наголосив, що "свято Успення відображає радісну впевненість у тому, що після Воскресіння Ісуса Христа смерть не має остаточної влади над людиною". За словами проповідника, слов'янська назва свята «Успення» глибоко богословська, бо вказує на перспективу пробудження. "Богомати лише заснула для земного життя, щоб тієї ж миті прокинутися до вічного блаженного життя і з нетлінним тілом вселитися в оселі Небесного Отця. Кінець Її земного життя став переходом до вічного буття", - додав владика Ярослав.

Крім того, єпископ зазначив, що життя майбутнього віку, якого ми ще тільки очікуємо, для Богородиці вже настало. "У день Успення сповнилося пророцтво псалмоcпівця Давида про майбутню Царицю: «Стала Цариця праворуч тебе, у ризи позолочені одягнена, прикрашена» (Пс. 44, 10)", - пояснив єпископ.

Свято Успення відкриває нам ще одну важливу істину. "Перенісшись на небо, Богородиця не перестала бути Матірʼю тих, що живуть на землі. Вона є і Цариця Небесна, і Покровителька всього людства", - зазначив владика Ярослав. Стоячи перед престолом Божим, Богородиця заступається за нас. Це небесне материнство і близькість Пресвятої Богородиці до нас, людей, є однією з основних причин безмежної любови до Неї християн усього світу. Тому в наших богослужіннях ми часто звертаємося до Неї словами: «Пресвятая Богородице, спаси нас!»

Після завершення богослужіння владика Ярослав подякував о. Богдану Добрянському і всім священнослужителям парафії за душпастирську опіку над цим відпустовим місцем.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Теми: Самбірський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори