SDE

Владика Ярослав: Прихід Святого Духа – це відповідь на терпеливу молитву Церкви разом з Матір’ю Ісуса

30 травня 2023
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
28 травня, у Неділю Святих Отців Першого Вселенського собору в Нікеї, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію у Катедральному соборі Пресвятої Трійці в м. Дрогобич.

Під час проповіді єпископ наголосив на важливості молитви в житті християнина (див. повний текст проповіді). "Сьогодні тут, серед нас, зібраних на Божественній літургії, невидимим чином присутній Господь. Наша молитва отримує особливу силу, бо з нами у Святому Дусі до Небесного Отця молиться Ісус Христос", - зауважив владика Ярослав. За його словами, задля спільної молитви християни зводять особливі будівлі - Божі храми. "Ми будуємо їх величними, надаємо їм гарної форми, прикрашаємо їх найкращими витворами мистецтва – все це тому, що вони є не тільки можливістю нашої зустрічі між собою, а місцем нашої зустрічі з Господом, Котрий серед нас перебуває", - пояснив проповідник.

Приклад спільної молитви бачимо в спільноті Христових учнів. Після того як учні Христові розстались із своїм Учителем на Оливній горі, вони пішли молитися в зачиненій горниці, очікуючи дарування Святого Духа. В Апостольських діяннях про це читаємо: «Тоді вони повернулися в Єрусалим, з гори, що зветься Оливною ...і всі вони пильно і однодушно перебували на молитві разом з Марією, Матір’ю Ісуса, та з його братами» (Ді.1, 12-14). У період між святом Вознесіння і святом Зіслання Святого Духа Церква готується прийняти дар Святого Духа. "Разом із Церквою про дар Святого Духа молиться Пресвята Богородиця, яка впродовж всього свого життя, від першої його хвилини, досвідчувала дію Святого Духа. Своєю молитвою Вона випрошує у Сина дар П’ятидесятниці для Церкви. Прихід Святого Духа – це відповідь на терпеливу молитву Церкви разом з Матір’ю Ісуса", - зазначив владика Ярослав.

Відтак владика Ярослав зауважив, що молитва Церкви у сіонській горниці має кілька особливостей, що вказують на те, якою повинна бути справжня молитва. Перша властивість цієї молитви полягає утому, що вона є однодушною. "Ця умова залишається актуальною завжди, а особливо у наш час роз’єднання і ворожнечі та війни. Апостольська Церква була міцною та успішною у проповіді Євангелія, бо мала Духа єдності, однодушності. Перед викликами сучасного світу ми повинні зробити все, що від нас залежить для того, щоб усунути з наших родин, з наших парафіяльних спільнот, з Церкви поділи, ворожнечу і непорозуміння", - додав проповідник.

Ще однією властивістю молитви Церкви є молитва разом із Пресвятою Богородицею. "Молитва очищує, освячує, стяжає Святого Духа. Діва Марія, яка колись з апостолами молилася про дар Святого Духа для Церкви, молиться про Його прихід також сьогодні, разом з нами. Образ Церкви, яка молиться разом з Марією, підкреслює першість і виняткове значення молитви", - сказав єпископ.

Далі єпископ зазначив, що молитва кожного християнина повинна бути неегоїстичною, а альтруїстичною. У своїй архиєрейській молитві Ісус просить Отця три речі для своїх учнів: берегти їх, захистити їх та освятити їх.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

Теми: Ярослав (Приріз), Катедральний собор

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори