SDE

«Немов ковток свіжого повітря…»: У «Карітасі» розпочалась неординарна виставка [фото]

25 березня 2015
Друк E-mail
Фото Маріанни БУЯК
Ця експозиція від минулого року мандрує містами країни. На виставці представлено портрети дев’яти колишніх жертв нацизму з України, Білорусі, Росії та їх розповіді про непрості їхні долі, про важкі випробування в роки другої світової війни.

Також ці люди розповідають про програму німецького Фонду «Пам’ять, відповідальність, майбутнє», котра значною мірою змінила життя тих, хто потерпів від гітлерівського тоталітаризму.

Варто зазначити, що на благо колишніх жертв націонал-соціалізму в Україні, Білорусі та Росії було підтримано понад дві сотні проектів. В Дрогобичі реалізацію програми «Місце зустрічі: діалог» здійснює Благодійний Фонд «Карітас «СДЄ УГКЦ. Куратором же виставки є працівниця Фонду Анна Кілас.

Завітали на відкриття учасники Клубу похилого віку, що діє при «Карітасі» й опікується майже сотнею осіб. Більшість з них люди котрим уже далеко за 80,  є 90-літні, й багатьом із них теж довелося багато чого пережити, на власні очі побачити, на собі відчути всі «радощі» «спілкування з тоталітарними режимами.

Зокрема своїми спогадами про важку виснажливу працю молодою дівчиною в Німеччині ділилася відома  дрогобичанка Марія Захарова. 1941 року її насильно було вивезено до нацистської Німеччини. А перед тим у СССР було репресовано батька…  Та попри все, попри свій поважний вік (торік, восьмого листопада Марія Ярославівна відзначила 90-ліття) вона все ще надто активна, енергійна, комунікабельна й охоче розповідає про пережите молодшим…

Також ділилися спогадами про непрості свої молоді літа, про страждання й муки, яких зазнали вони від тоталітарних режимів підопічні Клубу Ганна Витрикуш, Олександра Андрахевич, Любов Яців.

На відкритті виставки про експозицію, про непрості долі людей говорила куратор Анна Кілас, котра зокрема наголосила: -Представлених тут людей об’єднує єдине – вони розповідають про те, що допомогло їм вижити, і ми власне дуже хотіли б, щоб якнайбільше молодих людей побачили виставку, котра сьогодні надто актуальною в Україні, котра знову у війні війни й протистояння з тоталітарним – тепер уже кремлівським – режимом. І дуже важливим, щоби молодші покоління мали мрію та мету, адже саме це допомагає на зламатися і вижити в найскрутніших ситуаціях.

Після цього Анна навела слова одного з героїв виставки Франца Бржезицького: «В мене є секрет, який я хочу залишити молодим. Часто я думаю: чому я залишився живим у Майданеку? Там багато хто божеволів. Кидалися на колючий дріт, стоячи помирали. А мені завжди вистачало сил і мужності під час шикування помолитися Богові: «Господи, Матір Божа, допоможи мені, щоб я не збожеволів, щоб я при тямі помер.» І щось мені завжди підказувало, що зробити, як вчинити. Це правда. У мене не має злоби ані до нацистського режиму, ані до сталінського. Був проклятий час, не лише для мене одного: Бог їм, Сталіну й Гітлеру, суддя. Але в мене злоби немає.»

Звернувся до присутніх заступник директора Дрогобицького Карітасу  отець Ігор Швед: «Ми вдячні вам за нелегкі ваші знання та досвід, які ви можете ще передати наступним ґенераціям у Україні сущих, що б наші діти, вдивляючись у ваші життя, будували свої  таким чином, щоб більше ніколи не повторювались подібні жахіття.

На жаль, в Україні сьогодні ллється  кров, тому ваш досвід, зараз,  як ніколи, є на часі…»

Нерідко історія має властивість повторюватись. Про це свідчать події в Криму. Нагадав про них, коментуючи виставку громадський активіст, волонтер «Карітасу», киримли Амет-хан Бекіров: «Сьогодні сотні моїх краян, кримських татар, як свого часу в сорокових роках їхні діди та батьки, позбавлені Вітчизни. Так само й моя родина мусила залишити рідний Бахчисарай. Я дякую Дрогобичу та його мешканцям за притулок. Що ж до виставки, вона справді потрібна й актуальна. Ну а ще мені та моїй дружині цікаво й корисно було поспілкуватися з людьми, котрі мають такий багатий життєвий досвід, так багато пережили. Вразило знайомство з дивовижною Марією Ярославівною Захаровою, котра вже нас разом із дітьми в гості запросила, що для нас – велика честь…»

Виставка перебуватиме в Дрогобичі перебуватиме до п’ятого березня. Організатори запрошують дрогобичан та гостей міста до кафе «Витанія» БФ «Карітас» за адресою: вулиця Чорновола, 4.

Повідомила
Маріанна Буяк

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: карітас

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори