SDE

У Самборі відбувся вечір пам’яті митрополита Андрея Шептицького

16 грудня 2014
Друк E-mail
У Народному домі Самбора 14 грудня відбувся вечір пам’яті Глави УГКЦ у 1900-1944 роках митрополита Андрея Шептицького «Слідами митрополита», приурочений 70-м роковинам його відходу до вічності.

Цим заходом Катехитична комісія Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, Головою якої є протоієрей Микола Витівський, започаткувала відзначення у місті Року митрополита Андрея Шептицького. Адже, як відомо, майже синхронно 2015 рік Божий Главою та Отцем УГКЦ Блаженнішим Святославом (Шевчуком) та Львівською обласною радою був проголошений Роком митрополита Андрея.

В організації та проведенні вечора, крім Катехитичної комісії, взяли участь 4 катехитичні школи міста (імені митрополита Шептицького, імені єпископа Івана Снігурського, імені єпископа Йосафата Коциловського та новоутворена катехитична школа імені о. Степана Венгриновича). Серед духовенства присутніми на творчому заході були Преосвященний владика Григорій (Комар), єпископ-помічник та протосинкел Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, о. Богдан Добрянський (декан Самбірський), священики та монашество міста.

Життя та діяльність великого сина своєї Церкви і народу була виражена під час вечора-пам’яті у різноманітний творчий спосіб: доповідях та виступах отців Миколи Витівського, Тараса Рисея та Дмитра Сенейка, у виступі учнів катехитичних шкіл під керівництвом катехитів, у співі церковних хорів парафій Різдва Пресвятої Богородиці та святого апостола Андрея Первозванного, через декламацію віршів пластунами та дітьми, через сучасні молодіжні театральні інтерпретації та окремі авторські пісенні виконання. Також на мультимедійному екрані демонструвалися слайди про земний шлях митрополита. Не менш цікавими були й інші елементи з програми вечора пам’яті.

Унікальною миттю творчого заходу було те, що присутні змогли почути живий голос Андрея Шептицького через озвучений аудіозапис його проповіді на Різдво. Також було показано віднайдений пластунами короткий німий фільм про участь Андрея Шептицького у святі молоді 1 червня 1930 року Божого.

Організатори вечора також вдало поєднали рядки із письмових посланнь Мойсея нашої Церкви і народу періоду Першої та Другої світових воєн, в яких він попереджав, що Росія ніколи не випустить із своїх кайданів Україну, із текстами та відеоматеріалами про кроваві події Майдану, агресію Кремля в Криму та на Сході нашої держави.

Завершив захід своїм подячним словом єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії владика Григорій (Комар). За його словами, на сцені в усій повноті ожила постать пророка на християнсько-церковній та національній ниві ХХ століття, слуги Божого Андрея Шептицького. Його духовна та творча спадщина надзвичайно актуальні сьогодні – його молитва, заповіти, акти та листи були ніби писані спеціально для новітньої історії.

Водночас єпископ Григорій Комар наголосив, що маємо дякувати Всевишньому за такого духовного провідника народу, вчителя і батька, та висловив надію, що невдовзі митрополита Андрея буде визнано блаженним та зарахованих Церквою до лику святих.

Микола Сенейко (“Голос Самбірщини”), ієр. Дмитро Сенейко

Теми: Самбірський деканат, Григорій (Комар), Андрей (Шептицький)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори