SDE

Владика Ярослав (Приріз) відвідав парафію с.Труханів на Сколівщині [фото]

20 травня 2012
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Храм Перенесення мощей св. Миколая Чудотворця, с.Труханів Сколівського р-ну
20 травня владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, здійснив душпастирські відвідини парафії с. Труханів на Сколівщині. Візит архиєрея відбувся напередодні храмового празника Перенесення мощей св. Миколая Чудотворця. З цієї нагоди єпископ очолив Архиєрейську Літургію у співслужінні 12 священиків, з-поміж яких були священнослужителі Сколівського деканату, гості зі Стрийської єпархії та інших деканатів Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

У пастирському зверненні до вірних владика Ярослав звернувся до теми недільної євангельської розповіді про зцілення Ісусом чоловіка, що був сліпим від народження: "Подія оздоровлення сліпородженого є дуже промовистою, адже відкриває нам, з одного боку, невинне страждання людини, а з іншого, – силу Божої любові та милосердя". Ісус, відповідаючи учням про причину цієї тілесної сліпоти, спрямовує їх у іншу площину – тілесна недуга є символом набагато гіршої темряви, яка обіймає весь людський рід після гріхопадіння наших прародичів. На думку архиєрея, такою темрявою оповита кожна людина, яка засліплена життям без Бога. Єпископ наголосив, що, повертаючи тілесний зір незрячому, Христос відкриває йому також і очі віри: "Цей процес оздоровлення приносить у життя хворого велику переміну. Він відчуває себе неначе наново родженим, бо, умившись у водах Силуамської купелі, отримав несотворене Світло життя, розуміє, що те, що сталося з ним не може бути ділом людським, але виявом Божої сили".

З огляду на святкування храмового празник Перенесення мощей св. Миколая Чудотворця напередодні до парафії с. Труханів з храму св. Анни, що знаходиться у м. Борислав, було привезено для молитовного почитання мощі Святителя-Чудотворця.

Характеризуючи постать цього великого Божого угодника, владика Ярослав зазначив: "Немає християнської душі, котра б не горнулася до цього великого Святителя, який для вірних з давніх-давен є правдивим правилом віри і уособленням доброти". Єпископ пригадав вірним передісторію свята Перенесення мощей св. Миколая, коли 21 травня 1087 року корабель із мощами Мирилікійського Чудотворця прибув до м. Барі. Наступного ж дня, 22 травня, мощі святителя Миколая врочисто перенесено до церкви святого Стефана, що перебувала неподалік моря. Відтак, як зауважив архиєрей, це свято перейняла й Київська Митрополія, оскільки наші предки від часів хрещення Київської Русі зберігали глибоку молитовну шану до св. Миколая Чудотворця.

На завершення єпископ закликав вірних просити в молитві у Святителя Миколая дару твердої віри, надії, любові до Бога і до ближніх.

Як повідомив прот. Мар'ян Ковальчук, адміністратор парафії, с. Труханів є знане в околиці численними священичими та монашими покликаннями. З цього села походить 18 чернець, які належать до різних монаших згромаджень УГКЦ. Рясні покликання до духовного стану, на думку священика, зумовлені глибокою побожністю місцевого населення та є наслідком постійної духовної опіки духовенством УГКЦ в часи підпілля вірних цього села. Як згадують очевидці, підпільні богослужіння відбувались у 4 домівках. Тут також провадив реколекції для підпільного духовенства покійний владика Софрон (Дмитерко).

Нагадаємо, що 16 травня 2010 року у с. Труханів Сколівського району було освячено новозбудований храм Перенесення мощей св. Миколая Чудотворця. Будівництво мурованого храму розпочалось у 1992 р. Цікавою обставиною цього процесу стало те, що храм було зведено виключно на пожертви громади. Окрім того, значну частину пожертв внесли вірні православної громади.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Фоторепортаж

Теми: Сколівський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори