SDE

У Старому Самборі біля майбутнього храму Перенесення мощів святого Миколая Чудотворця відслужено першу Літургію [фото]

24 травня 2022
Друк E-mail
Фото Ірини ХМЕЛЬОВСЬКОЇ
Незважаючи на широкомасштабне вторгнення, спричинене каїном-московитом на українську землю, загальною тривогою і неспокоєм, цьогорічна п'ята неділя Воскреслого часу - неділя Самарянки 22 травня 2022 р.Б для мешканців правобережжя Старого Самбора у мікрорайоні "військове містечко" без перебільшення стане закарбованою золотими літерами в історії міста.

Адже саме цієї неділі відбулася перша Літургія від часу посвячення каменю (відбулась посвята 21.06.2015) на місці побудови майбутнього храму, що постане на цій ділянці міста - храму Перенесення мощів святого Миколая Чудотворця.

Святкову празничну Літургію очолив о. Михайло Николин, декан Старосамбірський у співслужінні о. Ігоря Подана, який служив Утреню та уділяв Таїнства Сповіді і Святого Причастя. Співав під час Літургії парафіяльний хор "Дзвони Старого Міста" (регент Надія Копач)

У празничній гомілії о. Михайло зосередив свою увагу на трьох основних запитаннях: чому саме на плацу колишньої військової частини, а не під склепінням храму служиться Літургія, чому в Євангелії не вказано імені жінки-самарянки та історичні передумови свята Перенесення мощів святого Миколая.

На кожне з них він дав ґрунтовну відповідь, зазначивши, що на плацу, де має будуватися храм, раніше вирувало військове життя, марширували та вчилися військової справи майбутні воїни. Але, з ласки Божої все змінюється на наших очах. Тепер тут постане храм, який довершить об'єднання міста під покровом святого Миколая: на лівому березі Старого Самбора є храм Миколая "зимового", а на правому буде "літнього".

Тим паче, за історичними розвідками, попередниця теперішньої церкви святого Миколая в центрі міста, була саме церквою перенесення мощів Чудотворця.

Розповів о. Михайло і про історичну подію, що відбулася рівно 20 років тому - саме 22 травня 2002 року було освячено прапор та герб Старого Самбора та відзначено перший День Міста. На доказ своїх слів декан Старосамбірський представив парафіянам документи та фото з посвяти прапора у присутності представників влади та отців Михайла Николина та Іоана Білика.

Після Літургії відбулося водосвяття, благословення водіїв та автотранспорту. А гостинні господарі міні-храмового празника підготували для усіх присутніх солодкі частування.

Особливо хочеться скласти подяку о. Михайлу Николину за його невичерпну енергію та задуми, а усім небайдужим парафіянам за підставлене плече в організації і проведенні міні-празника на військовому містечку.

Святителю Миколаю, молимо Тебе зі сльозами: змилосердись і заступись, Чудотворце, за нас!

Текст -Віталій СКИПАКЕВИЧ

Фото - Ірина Хмельовська

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

 

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори