SDE

Сто років тому митрополит Андрей Шептицький освятив у Старому Самборі церкву Різдва св. Івана Хрестителя [фото]

13 липня 2021
Друк E-mail
Фото Ірини ХМЕЛЬОВСЬКОЇ
7 липня мікрорайон Посади Долішної в Старому Самборі має свій власний храмовий празник. Адже саме там на вулиці Андрея Шептицького знаходиться церква Різдва святого Івана Хрестителя.

Цьогоріч на величне храмове свято в церкві відбулася Соборова Свята Літургія. Очолив Літургію о. Василь Дригинич зі с. Стрілки. Йому співслужили о. Михайло Николин, декан Старосамбірський, о. Ігор Подан, о. Тарас Шпак з м. Стебника. 

Проповідував мирянам о. Тарас. У своїй проповіді він нагадав усім праведне життя Івана Хрестителя, наголошуючи, що своїм життям Іван Хреститель показав, що кожна людина, яка є в цьому світі має свою власну місію так як Іван Хреститель мав місію бути Предтечею Христа і підготувати людей до приходу Сина Божого.

Також о. Тарас закликав кожного в цей день задуматися над власною місією в цьому житті і виконувати її так як виконував Іван Хреститель - добросовісно і до кінця життя.

Наприкінці Літургії о. Василь також наголосив на рисах характеру святого Івана Хрестителя, нагадавши усім його надзвичайну покірність: будучи проповідником, та тим, хто хрестив Сина Божого, насправді вважав себе недостойним навіть зав'язати ремінець на Його сандалях. Священник закликав мирян брати приклад з Івана Хрестителя, виховувати в собі таку покірність і скромність.

Також о. Василь привітав усіх присутніх зі святом, подякував о. Михайлу за запрошення та побажав многоліття усім парафіянам, благоукрасителям та жертводавцям цього храму.

У своєму слові до запрошених священників та мирян о. Михайло коротко розповів про церкву Різдва Івана Хрестителя, яка може непомітно розашована на іншому березі міста але має славну історію. Цій церкві уже понад сто років і постала вона на жіночих грошах та жіночих плечах. Адже саме жінки в часи Першої Світової своїми коштами, які тоді називали “вдовин гріш” (фінансова допомога за загиблого воїна на Першій світовій, що виплачувалась вдовам) збудували церковцю, просячи в Бога допомоги та захисту за своїх чоловіків, які в той час воювали та вічної пам'яті і Царства Небесного тим хто загинули на війні. Церква постала в 1918 році, про що свідчить табличка на фасаді. У стінах храму є замуровані гільзи, як знак - щоб інші чоловіки не загинули на війні і щоб закінчилася війна...

Як з гіркотою зауважив о. Михайло, пройшло сто років від часу будівництва церкви, а ми знову молимося в ній за тих, хто воює та за припинення військово конфлікту на Сході.

Освятив церкву митрополит Андрей Шептицький, який відвідав тоді Старий Самбір. Саме тому й вулиця якою ступав Митрополит названа в його честь.

Закінчилася Літургія мированням та водосвяттям.

Ірина ХМЕЛЬОВСЬКА

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

 

Теми: Старосамбірський деканат, Андрей (Шептицький)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори