SDE

Під час святкування 190-ліття храму святого Миколая в Старому Самборі освятили старовинну плащаницю [фото]

22 грудня 2020
Друк E-mail
Фото Ірини ХМЕЛЬОВСЬКОЇ
Урочистою святковою Літургією відзначили свято святого Миколая у Старому Самборі. Саме цього року цей храм відзначає свій ювілей - 190 років. 19 грудня у храмі відбулася Соборова Літургія , на якій було присутнє чисельне духовенство Самбірсько-Дрогобицької Єпархії. Очолив Літургію о. Богдан Добрянський, декан Самбірський. Проповідував мирянам о. Юрій Щурко, декан Філософсько-богословського факультету УКУ.

У своїй проповіді о. Юрій розповів про головне завдання християн у викликах сучасного світу, особливо у зв'язку з пандемією коронавірусу - допомагати одне одному і покладатися на Бога, підкріпивши цю думку багатьма прикладами зі Святого Письма.

Про жертовність і любов до ближнього на прикладі життя святого Миколая архиєпископа Мирлікійського розповів о. Богдан, декан Самбірський на закінченні Літургії. "Любити без жертвенності легко", - зазначив він, додавши, що справжня любов - та, яка потребує пожертви, не стільки фінансової, як духовної, жертви власного часу, підтримки у скрутну хвилину. Саме такою любов'ю до ближнього Миколай Мирлікійський заслужив велику пошану, якою його ім'я користується й досі.

Справжньою "родзинкою" урочистої Літургії стало посвячення старовинної плащаниці, яку датують XVIII ст. Як розповів автору статті о. Михайло Николин, він знайшов в комірчині на горищі серед закинутих речей стару коробку. Сам стан знахідки вказував на те, що ця річ дуже давня. А відкривши її, священик не повірив своїм очам - старовинна плащаниця надзвичайної краси, але в плачевному стані. "... Полотнище потерте, деформоване, зі значними розривами. Присутні втрати ниток основи. Втрачене золоте покриття ниток. Малярство має втрати грунту та фарбового шару..." - так потім опишуть знахідку реставратори.

"Скептики мені казали для чого витрачати час та кошти на старе полотно. Але варто подумати скільки ця плащаниця могла б розповісти, якби могла говорити, скільки молитов і зітхань вона почула, скільки сліз побачила, яка це намолена річ, яка це глибина духовності. Такими речами потрібно дорожити"- розповів о. Михайло.

Також були пропозиції подарувати її музею. Але християнська думка переважила - плащаниця є цінністю найперше як жертва Ісуса Христа за нас, а отже має служити Церкві.

Коли була визначена дата створення реліквії, XVIII століття, стало зрозуміло, що цілком ймовірно саме ця плащаниця була першою плащаницею храму Святого Миколая.

Більше року було витрачено на реставрацію старовинної реліквії, і лише осінню 2020 р повернено назад до храму, а на свято Миколая урочисто посвячено в присутності 12 священиків. Відтепер вона зберігатиметься в святилищі, та буде виставлятися на Страстну П'ятницю. В планах отця подарувати реліквію храму Перенесення мощей Миколая Мирлікійського, коли той буде збудований в Старому Самборі.

Після освячення плащаниці на церковному подвір'ї відбулось водосвяття та обхід навколо храму з окропленням мирян. А на маленьких парафіян чекав гарний сюрприз - подарунки кожному від Миколая.

Ірина ХМЕЛЬОВСЬКА

ФОТОРЕПОРТАЖ 

 

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори