SDE

У Старому Самборі говорили про те, що духовність світу починається з книги [фото]

23 жовтня 2015
Друк E-mail
Фото Вероніки Кореновської
У сучасних умовах важко переоцінити роль шкільної бібіліотеки у формуванні національної свідомості учнів, любові до рідної мови, пошани до рідного краю, традицій та звичаїв у вихованні духовно розвинених і морально здорових громадян. Ми спостерігаємо, що світ став бездуховним. У сучасної дитини немає поваги до минулого наших предків. Нинішня молодь, здебільшого, не живе за моральними законами, не прагне високих цілей. Тому завдання учителя приєднати кожну дитину до загальнолюдського розвитку і виховати в ній Людину, перш ніж нею оволодіють суспільні співвідношення. Шлях у майбутнє лежить через духовну освіту нашого суспільства. Дороговказом насущного призначення духовного слова, що знаходиться у шкільних книгозбірнях, є Біблія – Книга книг, найважливіший, найбільш читаний і коментований твір. Біблійні знання правлять за предмет спеціальної богословської науки, що органічно поєднана з усіма ділянками людського знання. Життя свідомої людини повинно торкатись заповідей Книги Буття, які були основою суспільного життя усіх поколінь нашої нації.

Саме цій проблемі сьогодення була присвячена конференція шкільних бібліотекарів «Духовність світу починається з книги», що проходила кінцем вересня в актовому залі Старосамбірської музичної школи. Використання атрибутів в оформленні приміщення всеціло розкривало задум дійства. Приємно, що шанованим гостем на конференції був о. декан греко-католицької церкви Святого Миколая Чудотворця Михайло Николин. Його завжди сприймаємо не тільки як священослужителя, але і як Людину. Господь наділив старосамбірського пароха талантом ораторства, вмінням дохідливо і науково донести слово Боже, Його Мудрість. Отець Михайло переконаний; якщо людина вірить у Божу Премудрість і Благодать, то в житті буде дотримуватись норм християнської моралі.

Свій виступ проповідник слова Божого розпочав молитвою до Пресвятої Матері Божої. Тепло запаленої свічки біля образу Небесної Цариці торкалось кожного з присутніх у залі, немов зігрівало віру у завтрашній день Української держави.

«Спочатку було Слово, і Слово було в Богові, і Слово було Бог»,- цитує слова Святого Письма о. М. Николин. Кожна свідома людина дістає душевне задоволення від читання Біблії, легкість від того, що її Мудрість залишається у пам’яті і користь від уміння читати її. Участь у життєвій мудрості, змужніння релігійного світогляду, зміцнення волі відповісти щирим серцем на звернене до людини Боже слово – це мистецтво від Бога.

Основне завдання у вихованні української молоді повинно бути виховання волі і характеру під високим гаслом: «Служити Богові і Батьківщині». Особливо велику роль відіграють традиції у збереженні нації, завдяки яким зберігається й розвивається рідне слово, без якого неможливе існування нації.   А відтак зберігається релігія, звичаї, світогляд, національні ідеали, все те, що створює обличчя народу, відрізняє його від інших народів.

Людина сильна своїм почуттям любові до рідного краю, рідної землі, духовних надбань народу. «Християнське виховання є найбільш добрим, ніж усе добро світу»,- писав Митрополит Шептицький. Для виховання розуму потрібна освіта, бо освіченій, розумній людині «не заважають ні гори, ні ріки, ні моря». Вона заглядає в минуле, проникає в майбутнє, проходить по поверхні океану, входить у зачинені двері...». Таким високим у духовності і, водночас, простим у всьому земному є мандрівник і філософ, учитель і поет, мислитель і фольклорист Григорій  Сковорода. У простій свитині, з Біблією і сопілкою в руках, він засівав людські душі насінням Мудрості і Доброти із Книги Буття. Біблія у всі часи була, є і буде основою духовного життя. Тому духовність світу починається із Трактату Божих заповідей. І життя для кожного з нас є даром від Бога.

Сьогодні на Сході України проливається кров нашої молоді, яка захищає незалежний суверенітет своєї Держави. Це здвиг християнського поступу, яким керує національна свідомість і незрадлива синівська любов до рідної матері-Вітчизни. Доречно й актуально звучать і нині слова Пророка української нації Тараса Шевченка: «Борітеся – поборите, Вам Бог помагає! За Вас правда, за вас слава І воля святая», - сказав наостанок о. Михайло Николин.

Від сивої давнини і до наших днів духовність була притаманна нашому народу. Йдучи стежкою життя, ми озираємось назад, щоб пригадати все те хороше, що було колись, і ставимо перед собою ціль – зробити так, щоб таких моментів було якомога більше в майбутньому.

Духовний світ – це світ краси і мистецтва, що існує на любові. Тому другою частиною конференції були виступи учнів-книголюбів «Духовність об’єднує нас у любові». Вітальною програмою для хранителів книжкової Мудрості розпочали свій виступ юні аматори Старосамбірської другої школи. Словесно – музикальна програма відчутно торкалась українського Мойсея – Андрея Шептицького, який все своє життя присвятив служінню Богові, нарові й Україні. Розповіді ведучих, десятикласниць Наталі Душної та Юлії Товарницької змістовно переплітались з музичними виступами юних атристів, які підсилювали емоційність того чи іншого епізоду із життя Великого Духівника та його родини. Соловейковий голос восьмикласниці Валерії Яворської до глибини душі зворушив учасників конференції. Приємне враження  на присутніх мав виступ тріо сестер Товарницьких - Олени, Ярини, Уляни. Останнім акордом концертної програми був виступ чоловічого гурту. Не в кожній школі  можна зустріти  мужчин – учителів, які закохані у пісню і щиро дарують її людям. Це справжні професіонали своєї справи. Автором сценарію є заступник директора з виховної роботи Оксана Дрозд, людина творча, віддана своїй нелегкій ділянці роботи, любить дітей і вміє знайти таланти й озорити їх. Володимир Янчак весь вільний час віддає мистецтву, яке невіддільне від його єтства.Підібрана ним музика чи музичний твір створюють прекрасний фон сприйняття будь-якого виступу.

Бібліотекар Хирівської ЗСШ I-III ст. Олена Сваволя представила роботу гуртка «Перлини мистецтва» міні-виставою «Притча про глиняні глечики».  На  сцені пантоніми-глечики. Відповідні костюми і, головне, бездоганний артистичний рух усіх частин тіла. Звучить музика,чуються коментарі диктора, і гра юних артистів. Глечики готуються до свята медоносіння. Головна думка твору, щоб бджоли наповнили глечик, він у середині повинен бути чистим. Можливо глечик і є людською совістю , і вона повинна бути чистою. Тоді відчуєш Божу поміч у вирішенні задумів, планів. Керівник гуртка  - людина мистецтва, а секрет її педагогічної майстерності у поєднанні енергії і мистецького світосприймання.

Бібліотекар Бусовиської ЗСШ I-II ст. Михайло Щербан прочитав нові свої поезії, а відтак подарував колегам пісню «Балада про добровольців».

Конференція наблизилась до свого завершення. Погасла свічка... Однак працівники шкільних книгозбірень не залишали зал. Вочевидь, почуте, побачене і переосмилене помандрувало в їхні бібліотеки, які є храмами, де завжди народжується і зберігається духовність.

Вероніка  Кореновська 

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори