SDE

Капелани Самбірсько-Дрогобицької єпархії підтримали військових на реабілітації у м.Трускавці [відео]

13 серпня 2015
Друк E-mail
www.spasadrohobych.org.ua
Днями у Трускавецькому центральному військовому клінічному санаторії відбувся концерт для військових із зони АТО, котрі перебувають у відпочинково-реабілітаційній відпустці внаслідок фізичних та психологічних травм.

Волонтери м. Борислава організували учасникам бойових дій концерт за участю художньо-мистецьких колективів таавторів-виконавців. «Ми могли поїхати, як і більшість, у цей суботній спекотний день на річку, але ми тут, разом з нашою Україною», - зазначив організатор заходу Роман Деленгевич, ГО «Самооборона» м. Борислава. Підтримали військових капелани Самбірсько-Дрогобицької єпархії: ієр. Михайло Коліщак та Тарас Кусьпись.

«Щоразу, коли доводилось бути на Сході України і послужити хлопцям, я починав словами: «Дякую Вам, що Ви є», - такими словами до військових та їхніх родин звернувся військовий капелан єпархії, Михайло Коліщак.

Священик подякував воїнам за те, що відгукнулися на заклик стати захисниками країни і не шукали різних можливостей, щоби унинкути цього. «Ми добровільно зголосилися послужити Вам там, де Ви перебуваєте. Це є маленькою нашою послугою, священиків-капеланів, - побути з Вами, почути Вас, поспівчувати Вам, розрадити Вас і за Вас помолитися, допомогти настільки, наскільки можна. Вдячні, що виконуєте не тільки свій обов’язок, а і своє покликання мужчини, чоловіка, воїна - захистити свої родини, сім’ї, Україну. Вдячні, що можемо послужити Вам на фронті і, рівно ж, цим послужити Богові і своєму народові», - продовжив священик.

   

Про корені християнської культури і традиції, яка сягає Володимирового хрещення і є тим фундаментом, на якому витривала українська нація упродовж століть, про смак свободидумками поділився ієр. Тарас Кусьпись.

«Наш народ, які не були б конфесії в Україні, понад тисячу років живе у християнській традиції Володимирового хрещення. Війна і біда зблизила нас. За цей рік нашого капеланства ми бачимо, як зближуться люди, як починають розуміти, який великий дар свободи рідної землі. «Краще чорний хліб вдома – ніж багатство в чужині», - зазначив священик.

Він також навів приклад служіння ближньому, своїй душі, Україні і Богові, опираючись на основні принципи, подані у Святому Письмі і передані нам Йоаном Хрестителем. За його слоами, до Предтечі на Йордан приходили різні люди, серед них були і військові, котрі запитували про своє спасіння. «Служіть чесно за свою плату, слабких не ображайте, виконуйте свій обов’язок і так спасетися», - таку дорогу спасіння окреслив для військових Йоан Хреститель.

«Хочеться сказати тим, котрі тут сьогодні проходять реабілітацію, тим, котрі зараз демобілізовані, або тим, котрі повернуться на війну. Честь і гідність захисника в очах Божих оправдовує людину і так людина спасається. Бог благословить добрим щасливим родинним життям, працею у мирний час», - продовжив священик.

Капелан звернув увагу на дух свободи, який витає у нашому народі. «Ми є свідками і бачили достойне служіння наших солдатів і офіцерів. Є непросто: бракує зброї, амунії, провіанту, але любов до Батьківщини, бажання виконати свій обов’язок за совістю – перекриває всяку нестачу цією високою мотивацією і патріотизмом», - зазначив ієрей. «Ми показали цілому світові, що ми народ, який має любов до Батьківщини, народ, який не дасть себе поставити на коліна і кинути в болото, народ, який не буде рабами», - додав ієр. Тарас.

На переконання військового капелана, цей дух не «взявся з повітря». «Володимир Великий оганізував нашу державу, зібравши племена українців в єдину націю, єдиний народ на таких широких землях. Віра нас тримає, бабусина і материна молитва тримають нас і гріють», - наголосив священик.

«Ми бачили під час служіння Літургії, як усі були одним народом: сповідалися, причащалися. Ніхто не знав і не питався православний ти, чи греко-католик – усі були одним народом, під одним християнським Богом», - зауважив ієр. Тарас.

На завершення побажав офіцерам, воїнам і тим, котрі ще будуть приїжджати на реабілітацію, триматися християнської традиції, храмової молитви, святих Таїнств Церкви, Божого Слова, Заповідей Божих - і це стане запорукою нашого спасіння.

Віце-канцлер Самбірсько-Дрогобицької єпархії, ієр. Любомир Митник, подякував волонтерам-артистам за жертовність, підтримку, за те, «що дали нам усім можливість продовжувати боротьбу, і внутрішню, і з зовнішнім нашим ворогом». Священослужитель передав для санаторію невеличку бібіліотеку христиняської літератури, щоби, «незаважаючи на весь трагізм подій, які сьогодні переживаємо, ми в цих Божих Словах знаходили надію і віру в наше майбутнє», - підсумував ієр. Любомир

На завершення, гімн України увінчав зустріч Сходу і Заходу України.

Комісія у справах мирян Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Комісія у справах капеланства, Комісія у справах мирян

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори