SDE

У Дрогобичі освячено іконостас у храмі св. Івана Предтечі

13 жовтня 2011
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Владика Ярослав та священики поруч з новоосвяченим іконостасом
9 жовтня владика Ярослав (Приріз) відвідав з пастирським візитом парафію Різдва Івана Хрестителя у м. Дрогобичі. У співслужінні митр. прот. Мирона Бендика (адмінітратора парафії), єрея Івана Стебівки (сотрудника парафії), священиків Дрогобицького, Лішнянського, Сколівського та Добромильського деканатів єпископ відслужив Архиєрейську Літургію. Великим святом для парафіян храму стало освячення іконостасу, робота над яким тривала впродовж кількох років.

У пастирському слові, звертаючись до вірних, архиєрей пояснив значення недільного Євангелія про зцілення дочки жінки-хананеянки: "Сьогоднішнє євангельська розповідь показує нам, наскільки важливою є віра у житті людини. Без неї людина не може увійти у Боже Царство, адже віра є джерелом благодатного життя. Саме тому віру цієї жінки Христос ставить за приклад Своїм апостолам". Розмірковуючи над чудом уздоровлення дочки жінки-ханаанянки на теренах Тиру і Сидону, владика зазначив: "Слід пам'ятати, що стародавні люди, які жили на території Ханаану, були ідопоклонниками. Ханаан був символом гріха і віддаленості від Бога. Первісна Церква розуміла, що чудо уздоровлення дочки жінки-ханаанянки є не просто жестом зі сторони Господа, але має й інше, глибше значення, яке стосувалося євангельської місійної діяльності Ісуса, що проливала на неї нове світло. У цьому чуді уздоровлення Христос дав взірець всезагальної місії Церкви і Свою відкритість до всіх людей".

Після завершення богослужіння єпископ подякував вірним за працю та пожертви, які вони склали на будівництво нового храму та спорудженого іконостасу: "З сьогоднішнім освяченням іконостасу храм св. Івана Предтечі набирає повноти свого призначення: архітектурного і богословського". Відтак владика Ярослав додав: "В нашій східно-християнській церковній архітектурі є вертикальний і горизонтальний вимір храму. Вертикальний елемент починається з головного купола, де зазвичай знаходиться ікона Господа Ісуса Христа Вседержителя – Пантократор. Горизонтальний вимір храму має три частини – притвор, храм вірних, святилище. Ці три частини храму нам пригадують про християнське життя – від покаяння до богосинівства".

У свою чергу, о. Мирон Бендик (адміністратор парафії) подякував архиєрею, священикам та гостям, що розділили з вірними радість цієї святкової події.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

banner

Архів
^ Догори