SDE

У Добромилі пом'янули жертв, які загинули в соляних шахтах від рук НКВД [фото]

27 червня 2011
Друк E-mail
26 червня у містечку Добромиль поминальними богослужіннями вшанували жертв, котрі загинули в урочищі Саліна від рук військ НКВД. 70 років тому, 22 червня 1941 року, нелюди знищили тут понад 3600 українців та поляків.

"Це місце – святе для усіх нас, адже воно оповите мовчанкою багатьох невинно убієних, проте сьогодні, як ніколи, воно – промовисте для усіх нас живих," - зазначив владика Ярослав (Приріз), який взяв участь в екуменічній панахиді за усіма жертвами Саліни. "Саме звідси найкращі сини і дочки нашого народу вчать нас життя та засвідчують реальне сповнення євангельських слів, що „немає більшої любові від тої, коли хто життя своє покладе за друзів своїх"," - додав єпископ (Див. повний текст проповіді).

Зазначимо, що участь у поминальних богослужіннях та заходах з приводу 70-ї річниці трагедії на Саліні взяли єпископи й священнослужителі різних конфесій, представники місцевої влади, а також почесні гості. Зокрема, панахиду очолили владики Ярослав (Приріз) УГКЦ та Матфей (Шевчук) УПЦ КП у співслужінні 30 священнослужителів обох конфесій. У поминальних заходах взяли участь також голова Львівської обласної ради Олег Панькевич, заступник міського голови Львова Василь Косів, представники облдержадміністрації, керівництво Старосамбірського району, в.о. генерального консула Польщі у Львові Анджей Дрозд, почесний консул Канади у Львові Оксана Винницька, почесний консул Австрії у Львові Ярослав Наконечний, делегація із Перемишля, делегації з Харківської та Івано-Франківської областей та з багатьох районів Львівщини.

Після завершення панахиди відбулось віче, під час якого представлено книгу «Біль Саліни». Її написала місцева письменниця Марія Прокопець.

Довідка

Саліна (з лат. salina - соляна) - це назва урочища та соляної шахти поруч з Добромилем. У червні 1941 року після нападу Німеччини на СРСР війська НКВД заповнили цю шахту людськими тілами. Сюди приводили засуджених з інших міст, або ж місцевих жителів. Спершу людей розстрілювали, а коли не вистачало патронів їх били дерев'яними молотами, на кінцях яких були гострі цвяхи. Інколи напівживих людей кидали в шахту на стометрову глибину. За різними оцінками істориків тут загинуло від трьох до п'яти тисяч людей. Про цю трагедію нагадує меморіал - людина, що підіймається з глибини соляної шахти та простягає руки до неба.

Фоторепортаж

 

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії 

banner

Архів
^ Догори